Новият военен министър: Иска ми се да няма ядрена война

Новият военен министър: Иска ми се да няма ядрена война - E-Burgas.com

"Определението за случващото се в Украйна го даде и международната общност, не е нужно аз да го давам, но все пак - то категорично е война. А тя е вследствие на въоръжено нападение от страна на Руската федерация". Това каза пред NOVA новият министър на отбраната Драгомир Заков във връзка със ситуацията в Украйна.

На въпрос им ли риск от ядрена атака той отговори: "Иска ми се да няма. Има паритет в ядрените сили в света. Това означава, че ако има ядрена война, тя не може да бъде спечелена от никоя от страните и ще бъде безсмислена. Ядрените оръжия имат възпиращ елемент. Личното ми мнение е, че руският президент използва това като разменна монета и засилване на бъдеща преговорна позиция. Иска ми се да вярвам, че няма други намерения, тъй като ядрена война не би могла да бъде спечелена от когото и да било".

Заков за пореден път подчерта, че изпращането на повиквателни няма нищо общо със ситуацията в Украйна. "Категорично няма военна мобилизация, няма и причина за това. Става дума за съвсем стандартна процедура, която се случва два пъти годишно и се планира предварително", обясни министърът.

"Война може да се води по много начини, включително и с невоенни средства, например - в киберпространството", допълни Заков.

Той коментира и ситуацията с поисканата оставка на Стефан Янев. "А него не се познавам от сега. Работили сме с него дълги години - бях посланик в НАТО, а той беше министър. Имаше много колегиално предаване, със съответната информация", уточни Заков.

Той заяви, че не изключва възможността първоначално предложения за наследник на Стефан Янев - Тодор Тагарев, да започне да се присъедини към екипа на Министерството на отбраната. 

Припомняме, че министър-председателят Кирил Петков поиска оставката на военния министър заради войната в Украйна. В понеделник премиерът свика извънредно заседание на Министерския съвет, на което бе поискана оставката му. Първото предложение за министър на отбраната бе проф. Тодор Тагарев. Преди началото на извънредното заседание на Народното събрание Петков оттегли това предложение и предложи Драгомир Заков, дипломат от Брюксел, който положи клетва като министър на отбраната на 1 март.
 

Коментари

Още от последните новини

Светът
Новият военен министър: Иска ми се да няма ядрена война - E-Burgas.com

Избори в САЩ