Новият омбудсман в атака: "Бургабус" глобява гражданите неправомерно

Новият омбудсман в атака:

Става дума за таксата, която клиентите на градския транспорт плащат при загубване на електронната си карта

Избраният само преди месец нов обществен посредник на Бургас Тодор Стамболиев, вече демонстрира активност. Новият омбудсман е входирал писмо в Общински съвет - Бургас, с което атакува таксите, налагани от общинския превозвач "Бургабус" на гражданите, които са си загубили електронната карта за пътуване в градския транспорт.

Гражданите, потърсили за помощ Тодор Стамболиев твърдят, че освен сумата, която се заплаща за издаване на самата карта, им се начислява и допълнителна такса в размер на 5 лв., при издаване на карта за втори път и сумата от 20 лева, при издаване на трета, четвърта и всяка следваща карта. Тези суми са отделно поисквани от заплащаните 2 лв. за първоначално издаване на карта и 3 лв. при второ и следващите издавания на карти.

От "Бургабус" обяснили на омбудсмана, че тези такси такси са в следствие на определена и гласувана от Общинския съвет тарифа, с която е определена транспортната схема и карти на града на заседание на общинския съвет-през април 2016 год. Омбудсманът на Бургас обаче не успял да открие решение на Общински съвет, с което се взема решение за тези такси.'

Според него единствената вероятна причина за въвеждането на такса е, че при загубване на картата, тя може да се ползва от друго лице и това би довело до загуби за превозвача. Този довод обаче е несъстоятелен, защото картите са със снимки на преносителя им и при контрол несъответствието е лесно установимо.

"Споделям мнението, че Бургасбус “ЕООД няма нормативен документ, въз основа на който да събира тези такси. Следователно събирането им, или трябва да бъде преустановено , или трябва да намери място в някои от Наредбите приети от Общински съвет - Бургас. Приеме ли се като вид нарушение - в Наредба за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас." обръща се към съвениците Тодор Стамболиев.

Писмото на омбудсмана ще бъде разгледано от комисиите по "Правни въпроси" и "Транспорт и морско дело" 

Коментари

Още от последните новини