Новите жилища могат да поскъпнат заради наредба

Новите жилища могат да поскъпнат заради наредба - E-Burgas.com

Новите жилища могат да поскъпнат с една трета заради нова наредба, която влезе в сила у нас през март. С нея се въвеждат изисквания за достъпност и универсален дизайн на сградите. Целта е да се осигури по-лесен достъп на хората с увреждания до жилищните блокове у нас, пише Pariteni.bg.

Според Националната асоциация на строителните предприемачи обаче с наредбата се ограничава възможността да се проектират по-малко апартаменти. В нея е записано, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания. Това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата.

Друго изискване в нея е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м, както и терасата да е на едно ниво със стаята, която води до нея, за да може човек с инвалидна количка да се придвижи.

В наредбата е посочено още минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните (интериорни) врати - минимум 80 см. Има изискване и за размера на тоалетната, отново с цел улеснение на хората с увреждания – те трябва да са 1,50 метра на 1,50 метра, което означава една голяма баня с тоалетна.

При основни ремонти, преустройства и промяна на предназначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно.

Коментари

Още от последните новини