Нови удари на измамниците: Източват картите ни и от градския транспорт, вижте как да се предпазим

Нови удари на измамниците: Източват картите ни и от градския транспорт, вижте как да се предпазим - E-Burgas.com
Архив bnews.bg

Експерт в сферата на защита на кредитни и дебитни карти предупреди за нови измами за източване на банкови карти с безконтактен ПОС-терминал.

Всичко може да стане дори в градския транспорт, достатъчно е хората да са достатъчно близо един до друг - до 30 см.

Източнавето на пари от банковата карта става чрез карта с ПОС-терминал, която се разчита от скрити четци и така се извършва скритата трансакция. Това са законни устройства, регистрирани в чужди държави, разказа IT специалистът Камен Несторов пред Нова телевизия.

По думите му се теглят се малки суми, в повечето случаи по 20 лв., които човек не може да си спомни кога е похарчил.

"В България са направени измами между 7 и 8 милиона лева, което разпределено на населението, се пада по около лев на човек. Трудно е да се прецени дали трансакцзията е станала със съгласието на клиента или без него”, казва Несторов.

По думите му този скрининг краде информация от магнитната лента от картата ни.

"Измаменият клиент на банката може да получи СМС, че е теглена сума от неговата сметка, но неговите данни може да са отишли на другия край на света”, добави специалистът.

Как да предпазим своите банкови карти, както и ПИН-кода

"С протектор за безконтактна карта. Той е специален и пази портмоне, блокирайки тегленето на пари”, казва Камен Несторов.

Измамниците източват парите ни и от банкомати на банки в кабинки с денонощен достъп, в които се влиза с карта.

"Става въпрос за допълнителен скрининг. Приплъзгвайки картата си, където са част от вашите данни, които служат, за да влезете в банката. Този скимер се слага до входната врата и остава почти незабелязан за обикновените хора. Престъпните групи са доста умели. Обикновено се монтират миникамери, които са сложени близо до банкомата и записват вашия ПИН-код”, каза още Камен Несторов, IT специалист и инженер.

По думите му скриването на ПИН-кода с ръка  не може да помогне, защото не се знае къде може да са монтирани тези камери”, казва още Камен Несторов.

Коментари

Още от последните новини