Нови правила за прием на първолаци

Нови правила за прием на първолаци - E-Burgas.com

По нови правила ще бъдат приемани децата в първи клас през следващата учебна година. Промяната идва от допълнителни наредби, гласувани към влезлия вече в сила Закон за образованието. Идеята на законодателя е реформата да даде повече автономия на училищата и да включи родителите в образователния процес. Впоследствие обаче става ясно, че наредба към закона определя и дава насоки за това как да бъдат приемани децата в първи клас и че за всяко населено място с повече от едно училище, общините разработват система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до настоящ адрес на родителите или настойниците, или на най-кратко време за достигане до училище.

В този казус попада и Столична община. Мария Минчева – директор на Дирекция „Образование“ в Столична община, заяви, че с новите правила ще се сложи край на опашките пред училища. Вчера в комисията по образование в Общинския съвет тя запозна с тези правила съветниците в присъствието и на родители. Нови предложения обаче са постъпили от страна на родителите и днес работната група отново се събира, за да бъдат разгледани родителските предложения. Правилата ще бъдат единни за цяла София, разработени са 4 критерия, които ще бъдат задължителни, каза за БНР Мария Минчева.

"Това са постоянният адрес на територията на административния район, това е настоящ адрес… Диференцирано сме ги посочили - 5 точки за постоянен адрес, 2 точки за настоящ адрес. С предимство ще се приемат братята и сестрите, които се обучават в самото училище – този критерий е с тежест 4 точки. Има и един социален критерий за ученици – сираци. Тези правила ще бъдат общовалидни", заяви тя. Кампанията за прием във първи клас ще започне едновременно във всички училища в София. Родителите ще могат да подават заявления от 19 април, подчерта тя и допълни всяко училище има право, при по-голям интерес за прием в първи клас, има право да приема и допълнителни критерии. Тези критерии ще бъдат се еднаква тежест и ще носят по 0.5 точки.

Времето на подаване на заявление не е важно, не е необходимо родителите да нощуват пред училището, не е нужно родителите да бързат да отиват още първия ден да подават заявление – важни са критериите, каза Минчева. Налага се обаче доработка на наредбата на Столична община, каза Ирена Анастасова – член на Комисията по образование в Столичен общински съвет, общински съветник от местната коалиция „БСП – Лява България“ и директор на 125-то СУ.

 "Някои от предложените в Наредба 10 на МОН критерии, като например – предимство на деца, завършили подготвителна група във въпросното училище не е отразено в основните критерии, които са заложени в наредбата на Столична община и се дава възможност педагогическите съвети да решат това да е един от допълнителните критерии. Друга претенция на родителите беше фактът, че по този начин Столична община цели да напълни всички училища. Получава се сблъсък на интереси, но причината не е в Столична община, тя е много по-дълбока причина", допълни тя.

Източник: Actualno.com

Коментари

Още от последните новини