Нови открития: Черно море е било суша, така се родила легендата за потопа

Нови открития: Черно море е било суша, така се родила легендата за потопа  - E-Burgas.com

Световните медии вече разказват за последните открития на международната експдедиция

Голяма част от Черно море някога е била суша. Така смята проф. Джон Адамс - ръководител на археологическа експедиция "Черно море". 

"Според някои теории нивото на морето е паднало само с 40 метра от сегашното, според други - със 110-120. Ако последното е вярно, то тогава всичко, което виждате до земята е било суша. И морско дъно тук, би трябвало да пази следи от живота на хората." заявява проф. Джон Адамс пред камерата на БНТ.

Според д-р Калин Димитров - директор на центъра за подводна археология в Созопол това може да бъде причината за раждането на легендата за библейския потоп, след като историята е била трансформирана през годините. 

Разказът за библейския потоп беше подновен неотдавна от самите учени. Тук в Черно море той получи известни научни перспективи. И въоръжени с последната дума на техниката, международен екип морски археолози са решени да проучат безпристрастно фактите.

"Нивото на Черно море е паднало и е било отрязано от световния океан. Ние искаме да знаем какво е станало, когато водата се е върнала. Има много и различни теории, които изцяло си противоречат. И нашата идея е да се опитаме да изследваме археологията на Черно море и да вземем достатъчно геофизични данни и геогологични образци, да се опитаме да допринесем повече данни специално за този период, за да отговорим на тези въпроси." казва още проф. Джон Адамс. 

Коментари

Още от последните новини