Нови мерки: Под карантина с есемес, контактните задължени да се тестват

Нови мерки: Под карантина с есемес, контактните задължени да се тестват - E-Burgas.com
bgonair

Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради Covid-19 и други заразни болести да може да става по телефона или чрез есемеси и електронни съобщения. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова.

Предписанието ще се издава от началника на съответната Регионална здравна инспекция, както и досега, но отпада изискването да е по предложение на лекуващия лекар.

Продължителността ще се определя със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, информира БНР. Контактните лица няма да имат право да отказват изследване с цел установяване на носителство на заразна болест.

Променя се и досегашната законова разпоредба, която предвиждаше, че пациентите, заразени с Covid-19 и други опасни болести, подлежат на „задължителна изолация и/или болнично лечение“. С внесените промени „болничното лечение“ отпада. Това според депутата от БСП Георги Йорданов е признание за провал:

„Внесените изненадващо в петък промени касаят признаване на един факт, който е много показателен за цялата ни здравна система - че ние в момента не разполагаме с достатъчно легла за лекуване на болни с Covid-19. Сега остана само изолацията, т.е. болничното лечение не е задължително“.

Промените предвиждат още - по време на обявено извънредно положение или извънредна обстановка заради епидемия, както и до три месеца след изтичането им, здравният министър да може да забрани износ на конкретни лекарствени продукти.

Пред „Хоризонт“ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обяви, че Съюзът подготвя становище, което утре ще бъде изпратено до парламента. 

Коментари