Новата дрога на пазара: По-евтина и достъпна, но по-опасна

Новата дрога на пазара: По-евтина и достъпна, но по-опасна - E-Burgas.com

Нови психоактивни вещества, основно синтетична дрога, проникват у нас. Те не могат да бъдат открити със стандартни тестове, а само с кръвни проби. Новите наркотици са по-евтини и достъпни, но и по-опасни.

Преди 7 години Атанас започва да употребява синтетична марихуана. Разбрал, че не може да се справи сам с проблемите си и от две седмици е в терапевтичната общност "Ново начало" 

"Първо беше любопитството, забавата, може би ново усещане, докато след това вече се опитвах по този начин да си реша проблемите. Мислех, че ги решавам", разказва Атанас пред Bulgaria on Air. 

През последните 4 години състоянието му се влошава, защото постоянно увеличава дозата. Губи връзка с родителите и приятелите си, уволняват го от работа, започва да получава припадъци. 

Според експертите синтетиката е дори по-опасна от познатите ни видове дрога, защото тяхното въздействие върху психиката и върху централнта нервна система не са съвсем известни на науката.

След двуседмично лечение Атанас се чувства добре. Близо половината пристрастени успяват да се измъкнат от коварните лапи на тежката зависимост.

За тях няма лекарствена опция, а резултатът се дължи само на тяхното желание и адекватната помощ.

Коментари

Още от последните новини