Новата детска болница в Бургас ще има топла връзка с УМБАЛ

Новата детска болница в Бургас ще има топла връзка с УМБАЛ - E-Burgas.com

Общински съвет даде зелена светлина за проекта с пълно мнозинство 

Новата специализирана многопрофилна детска болница ще има топла връзка с УМБАЛ-Бургас. За изграждането и ще се ползва световен опит от държави, които са реализирали подобни проекти през последните години. Това сподели кметът на Бургас Димитър Николов по време на днешното гласуване в Общински съвет за промяна на подробен устройствен план и съответно отреждане на терен за болницата.

"Вчера имахме доста дълъг разговор в Министерството на здравеопазването, което напълно подкрепя инициативата и заяви готовност, че ще помага с всички възможни средства за по-бързото изграждане на болницата. Това е доста отговорен процес, затова искаме да се възползваме от световния опит и грешките, през които другите са минали. Важно е болницата да бъде създадена така, че да има топла връзка с реанимацията и УМБАЛ-Бургас" заяви Николов.

Той допълни, че община Бургас ще кандидатства за финансиране от Европейска инвестиционна банка. Самата болница пък ще кандидатства за лиценз от МОН, за да може да служи не само като лечебна база, но и като учебна, в която да се обучават бъдещи детски лекари. Той увери общинските съветници, че ще бъдат в течение на целия процес, тъй като предизвикателството е надпартийно и засяга целия град. 

Необходимостта от създаването на детска болница в Бургас бе подкрепена със статистически данни от общинския съветник  д-р Борис Ангелов.. В момента подрастващото население на Бургас между 0 и 18 години е около 80 хил, души, като за тях има база от само 100 легла. Най-тежко е положението през лятото, когато тази цифра се умножава трикратно и през зимните месеци, когато има грипна епидемия. Очаква се новата детска болница да запълни липсата, както на леглова база, така и на специализирана педиатрична помощ, заяви още д-р Ангелов. 

Очаквано докладната записка бе прието с пълно мнозинство от Общински съвет без нито един против или въздържал се. 

 

Коментари

Още от последните новини