Нова заповед: Къде ще влизаме без маски и къде ще бъдат задължителни след 15 юни

Нова заповед: Къде ще влизаме без маски и къде ще бъдат задължителни след 15 юни - E-Burgas.com

Без дискотеки, барове и балове до 30 юни
 

Носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения.

Всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително.

Това нарежда здравният министър със Заповед, която влиза в сила от 15 юни, понеделник.

Една от най-важните промени касае срокът за карантиниране на излекувани или пациенти без клинична картина на коронавируса. Те вече ще трябва да останат в изолация за 14 дни, а не за 28, както бе до сега. Това е добра новина и за досегашните случаи, като от тук насетне за тях крайното решение ще взима регионалният здравен инспектор.

Под задължителна 14-дневна карантина ще бъдат поставяни посетители, пристигащи от Швеция, Великобритания, Португалия, Северна Ирландия, Белгия, Холандия и всички страни извън Европейския съюз, изключвайки Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Считано от 15 юни до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други.

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

 

 

Коментари

Още от последните новини