Нов план: Мерки ще се въвеждат не при брой заразени, а при процент заети интензивни легла

Нов план: Мерки ще се въвеждат не при брой заразени, а при процент заети интензивни легла - E-Burgas.com

Шефът на кабинета "Петков" Лена Бориславова коментира в ефира на NOVA случващото се на протеста пред Народното събрание, както и евентуалното въвеждане на нови противоепидемични мерки.

Правителството и представители на редица министерства от около седмица готвят нов пандемичен план, който днес е бил обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет. Все още се изчистват детайлите по него и той ще бъде представен в най-кратък срок, увери Бориславова. Във въпросния план щяло да бъде посочено много ясно как и кога да се въвеждат и прилагат нови мерки.

"Специално внимание обръщаме на учениците. Целта е те да се задържат в класните стаи възможно най-дълго. Освен това мерките вече няма да се въвеждат на база общ брой заболели. Водещ ще е критерият за процент заети интензивни легла", обясни още началникът на кабинета.

"Надявам се, че протестът пред парламента ще се запази в разумни рамки. Искаме гражданите да знаят, че мерките, които се обсъждат, ще бъдат съобразени с това какво е най-добро за целия български народ", увери Бориславова. И допълни, че "последното желание на правителството е да затваря бизнеси и да налага ограничения на хората". Бориславова обаче подчерта, че ако здравните експерти преценят, че такива мерки ще спасят човешки животи, все пак ще се прибегне до "ограничаване правата на гражданите".

Коментари

Още от последните новини