Нова атракция за туристите в Бургас: Солничар за един ден

Нова атракция за туристите в Бургас: Солничар за един ден  - E-Burgas.com

С обещание за вълнуващ старт на морския уикенд, на 10 август Българска фондация Биоразнообразие кани бургазлии и гости от страната да посетят крайбрежната лагуна Атанасовско езеро, за да си подарят едно солено приключение по време на шестия Фестивал на солта.

"Фестивалът е очаквано лятно събитие. Той събира няколко хиляди души, които преживяват Приказката за езерото, птиците, солта и хората и  имат възможност да станат солничари за един ден, да се мажат с лечебна кал и да се топят в лугата, да се включат в ателиета и забавления, да празнуват с нас рождения ден на резерват Атанасовско езеро."

Фестивалът през 2018 г. ще бъде на 10 август (петък) от 16:00 до 22:30 часа. Темата е "Солта на живота" и е с разнообразна програма, която винаги приключва с музикален концерт на открито. Тази година обаче концертът е "на тъмно" и гост-музикантите ще станат ясни с падането на нощта.

Няколко изложби ще украсят Халето за сол - "Чайки" на ДАФНИ, "Солта на живота" на едноименния проект, "Пернати фотострации" на студио Павилион. Влакчето на солта ще вози пътниците между басейните с луга и точките на фестивала. Ще има базар на солта с вкусна и здравословна храна, както и ръчно изработени сувенири на автори от цялата страна. Конкурсът "Мис и Мистър Солена кал" ще събере най-смелите омазани участници, а лекцията за ползите от лугата и калта - най-любопитните. В атрактивното пространство "симБиотично" ще се покаже всичко най-интересно, заснето в рамките на проект "Солта на живота" - LIFE+, и ще се представи най-новият вкус на "Гайо" - шоколад с морска сол от Атанасовско езеро.

Фестивалната територия е разположена в южната част на Атанасовско езеро, до морето, и има три основни локации - басейните с луга и кал, пространството "симБиотично" и халето със сол. Достъпът е лесен и екологичен - пеша или на велосипед от Морската градина, на кайт сърф по морето, с автомобил откъм пътя за кв. "Сарафово" и отклонението за Бургаски Солници, с обществен транспорт - електробусче, което се движи на 15 минути (цена 1,50 лв.).

Фестивалът на солта се организира в рамките на проект "Солта на живота", изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и "Черноморски солници", с финансовата подкрепа на ЕК чрез програма LIFE+. Подробности за програмата и участниците във фейсбук събитието https://www.facebook.com/events/2109299315969225/

Коментари

Още от последните новини