Нов вид рекет-изнудват пенсионери с дърва за огрев

Нов вид рекет-изнудват пенсионери с дърва за огрев - E-Burgas.com

На нова вид рекет са подложени пенсионери, които се опитват да се запасят с дърва за огрев. За това алармира директорът на Регионална дирекция на горите в Бургас инж. Венелин Радков. 

"Тревожен е фактът, че има случаи на рекет спрямо възрастни хора", съобщи той за e-Burgas.com. Схемата била следната - недобросъвестни търговци продават например на някоя баба една каруца дърва на много ниска цена, да речем за пет лева. Без да й дават фактура, с която тя да удостовери от къде е закупила стоката. След няколко дни докарват още няколко кубика. Предлагат ѝ ги, но вече за 300 лева. И когато тя каже, че това е много висока цена, заплашват я, че ако не ги купи, ще съобщят на горските за предната ѝ покупка, за която тя няма документ.

"Гражданите трябва да знаят, че когато си купуват дърва, задължително трябва да имат превозен билет и фактура, доказващи произхода на стоката", напомня инж. Радков. И обяснява, че ако горските направят проверка в двор на къща или другаде и открият дърва за огрев, за което липсват документи, глобата е от 50 до 3000 лева за физически лица и от 300 до 5000 лева за юридически лица, според обема на дървесината.

Съставени на физически лица за невъзможност да докажат произход на дървесина от началото на годината до сега са 259 акта, сочи справка на Регионална дирекция на горите в Бургас.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини