Нов удар по джоба: Газът скача с близо 3%

Нов удар по джоба: Газът скача с близо 3%   - E-Burgas.com

Природният газ скача с 2,75% от 1 януари, реши КЕВР. Това е цената за първото тримесечие, след това регулаторът отново ще вземе решение на какви цени "Булгаргаз" ЕАД ще продава.

Тъй като към момента на пазара на природен газ не са налице фактически предпоставки за формиране на конкурентна среда, Комисията регулира цената на природния газ за крайните снабдители и за клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, като се произнася с отделни ценови решения за всяко тримесечие на годината, припомнят от пресцентъра на КЕВР.

За първото тримесечие, цената на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 352,65 лв. на 1000 куб. м. или 33,39 лв./MWh (без акциз и ДДС).

В утвърдената от КЕВР цена на природния газ от 352,65 лв. на 1000 куб. м. са включени компонента за услугата "обществена доставка" в размер на 4,76 лв./1000 nm3, както и компонента "задължение към обществото"  от 1,35 лв./1000 nm3, която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества природен газ в газохранилището в Чирен, съгласно Плана за действие при извънредни ситуации.

Увеличението на цената на природния газ с 2,75% няма да доведе до поскъпване на парното до края на отоплителния сезон.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини