Нов строеж в Бургас разбуни духовете в „Меден рудник“

Нов строеж в Бургас разбуни духовете в „Меден рудник“ - E-Burgas.com

Временно е нарушен комфортът на живущите от бл. 436, но това ще е само месец, заяви инвеститорът Иван Червенков

Нов строеж на 8-етажна сграда разпали страстите в центъра на бургаския ж.к. „Меден рудник“ и предизвика гнева на местните жители, които се оплакаха от създаденото неудобство. Загражденията на окопа, срещу бл. 436 в комплекса са върху новоположен тротоар и няколко паркоместа, което принуди жителите да поискат обяснение от общината и инвеститора.

„Как той е придобил общинска земя в центъра на „Меден рудник“? И не само това, преградиха новия тротоар и паркинга до него, нито може да се минава, нито има къде да се паркира. Това е безобразие и то на най-оживената част от комплекса, където минават всички автобуси и маршрутки“, оплакаха се вчера живущи от блока.

Инвеститорът Иван Червенков, собственик на „Тема“ ЕООД, сподели че също е получил сигнала и се е съобразил с него. Той заяви, че заграждението е необходимо, за да се осигури безопасността на гражданите и живущите докато бъде построен фундаментът на сданието. Дори ситуацията била договорена с кметицата на ж.к. „Меден рудник“ Магдалена Манолова, която на място проверила първоначалната ограда по чертеж, но предложила да бъде направен компромис за хората с две допълнителни огради, за да не пречат подпорите на съществуващата и да се осигури безопасност. Червенков разполага и с всички официални документи от общината, между които и тези за тротоарното право.

„Обезопасихме проход, откъдето да минават гражданите и живущите там, така че да е безопасно за тях. Да, създава се неудобство, но това ще продължи докато се работи около фундамента на сградата, вероятно месец. Решихме този проблем за сметка на паркирането – вече няма да спират 10 коли напречно, а 6 надлъжно. За сметка на това се отваря място на пешеходците“, каза инвеститорът, като добави че преди там са спирали автомобили, които не били карани месеци и хванали паяжина.

„Ще бъде изградена жилищна кооперация, огледален образ на съществуващия блок. Наверемето е бил построен вх. Б, а не е бил построен вх. А, сега го строим него. Но има и проблеми с канализацията - оказа се, че мръсните води минават точно под тротоара и това допълнително създаваше условия оградата да се направи именно там“, каза още Червенков.

От общината също потвърдиха изрядността на строежа. Строи се смесена сграда със сутерен, с подземни гаражи със 69 паркоместа, заведение за обществено хранене, бистро, бърза закуска, пекарна, кафе-сладкарница, магазини и офиси. Инвеститор е „Бургас пуул строй“ ЕООД, а възложител „Тема“ ЕООД.

„Има открита площадка, с влязло в сила разрешение за строеж, издадено на база одобрения проект. Имат разрешение за временно използване на части от тротоари от декември 2015, плащат си таксата, разрешено е ползването на 900 кв.м допълнителна площ, представляваща нереализирана улица и част от общински незастроен имот с цел да може да се предотвраят инциденти, тъй като се прави масов изкоп на имотната граница и там е обезопасно“, каза строителният зам.-кмет Чанка Коралска.

Тя отрече да има напрежение по случая, като вмъкна че всики сигнали от граждани за притеснение от страна на строителите се обработват своеврвменно.

Коментари