Нов сблъсък между партиите заради пристанище „Росенец”

Нов сблъсък между партиите заради пристанище „Росенец” - E-Burgas.com

Нов сблъсък между партиите във властта. Държавата да си върне концесията на пристанище „Росенец” край Бургас. Това предложи в парламента съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков. От ГЕРБ-СДС останаха изненадани от приписването на авторството по темата. Оказа се, че тя вече е обсъждана сред управляващите партии, но от ПП-ДБ са избързали да я огласят като своя.

„Нашето предложение ще прекрати концесията, която беше увеличена от служебното правителство 24 години без мотиви. Вярваме, че контролът върху това пристанище е ключов за българската държава”, заяви Кирил Петков.

„Вчера имахме доста дълга среща. В нашите предложения влизаха и транспортните тръби, и фигурата на особен управител. Яростна съпротива имаше от ПП. Не знам защо? Да речем млади са, учат се. Ще се научат на некоалиционна култура”, коментира Бойко Борисов.

От ДПС също взеха отношение в спора. „Това е инициатива, която изработихме заедно с ГЕРБ-СДС. ДБ веднага се включиха. ПП умуваха. Казаха, че после ще я подкрепят, а днес с изненада наблюдавам, че е тяхна инициативата” Бойко Борисов обяви друго обаче – ГЕРБ-СДС и ПП -ДБ са финализирали детайлите по управленската програма.

„Следващата седмица ще си подпишем едно споразумение, така както Христо Иванов иска именно за този механизъм, включително и как ще се обявяват подобни решения”, допълни Борисов.

„Имаме вече завършена, програма за управление. Т.е. нещата по същество, които трябва да се случат. Остана да приемем рамка, която да описва как ще се извършва съгласуването. ДПС няма да участва в нито един от тези механизми”, обяви Христо Иванов.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са намерили съгласия за назначенията на заместник-министри. При областните управители обаче спънките остават.

„Търсим съгласия по места. Вярно е, че ние отстъпваме навсякъде. Те да имат областни управители”, твърди Борисов.

„Ние нямаме областни координатори, така да се изразя. Освен това, гледаме да не участваме в спорове”, контрира Иванов.

Очаква се следващата седмица лидерите на партиите да положат подписите под документа за управленския механизъм.

Коментар за „Росенец” направи и Румен Радев, след като името на служебното правителство, назначено от него, беше споменато по въпроса с удължаването на концесията.

Държавният глава припомни, че концесията е дадена по време на управлението на Борисов. Той заподозря в предложението корпоративни интереси или кризисен пиар. И призова да бъде направен анализ как това ще се отрази на цените на горивата у нас.

Държавният глава отговори на критиките на партиите от управляващото мнозинство и върна топката в тяхното поле.

„Нека да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса „Кой даде на концесия пристанището?” - Правителството на Бойко Борисов. Служебното правителство не е удължавало концесии. Тя ще е в сила 24 години. Служебното правителство не я прекрати, защото точно тогава водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция. Не искам да слизам на това ниво на говорене с епитетите, които те употребяват. Явно г-н Иванов прави всичко възможно, за да забравим подлостта, с която той измами своите избиратели. Той извая целия политически облик като борец срещу мафията, наречена от него „Борисов", и срещу задкулисието, наречено от него „Пеевски". В момента той не просто се прегърна с тях, а им слугува. Иванов подарява управлението на ГЕРБ-СДС и ДПС", каза държавният глава. 

Коментари

Още от последните новини