Нов мигрантски натиск по границата, заловиха 222 души за 40 дни

Нов мигрантски натиск по границата, заловиха 222 души за 40 дни - E-Burgas.com

Засилване на мигрантския натиск по българско-турската граница се наблюдава през последния месец, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който инспектира учение за охрана на Гранична полиция и Специалните сили край Малко Търново. Той уточни, че за 40 дни не са допуснати на българска територия 222 нелегални мигранти, съобщава агенция Блиц.

"Нови 100 джипа ще бъдат предоставени за охрана на границата”, заяви министър Каракачанов. Те ще бъдат закупени със средствата получени от ЕС. На този етап не се налага военното присъствие по границата да се увеличи, уточни вицепремиерът. "Но ние сме готови при необходимост, при масово появяване на големи маси емигранти. В този участък има 45-50 души от армията. Ние сме разработили планове за активизиране на до 2700 души военнослужещи с близо 500 единици техника, за да подпомогнем Гранична полиция", обясни военният министър. 

Относно мигрантите, които опитват да влязат в страната ни, той разясни, че става въпрос за различни групи хора. "Освен емигранти, които бягат от районите на военни действия в Близкия изток, имаме големи групи от хора, които идват от много по-далечни дестинации – Афганистан, Африка, които смятат, че в Европа могат да намерят по-лесен начин на живот", добави Каракачанов.

В района на Малко Търново Каракачанов наблюдава демонстрация на 68-а бригада Специални сили в съвместна операция с Гранична полиция по предотвратяване на нелегално навлизане на мигранти у нас.

Коментари

Още от последните новини