Нов комбиниран тест доказва наличието на вирусни гастроентерити

Нов комбиниран тест доказва наличието на вирусни гастроентерити - E-Burgas.com

НОВИЯТ ТЕСТ ПРЕДЛАГА РАННА И БЪРЗА ЕТИОЛОГИЧНА ДИАГНОСТИКА НА ВИРУСНИ ГАСТРОЕНТЕРИТИ, КАТО ЕДНОВРЕМЕННО ДОКАЗВА 4 ВИДА ВИРУСИ, ПРИЧИНЯВАЩИ ИНФЕКЦИОЗНИ ГАСТРОЕНТЕРИТИ -  РОТАВИРУС, АНДЕНОВИРУС, АСТРОВИРУС, НОРОВИРУС.

Вирусни гастроентерити /ВГЕ/ са остри инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт, причинени от вируси и представляват 50% от всички остри чревни инфекции. Това са Рота-, Норо-, Адено-, Астро-, Рео-, Ентеро-, Корона-, Калици- и др. вируси. От около 80% от болните с ВГЕ се доказва като причинител Рота-, Норо-, Аденовирус.

Изследванията показват, че вирусните гастроентерити са най-често остри чревни инфекции. Характерни са с по-тежко протичане при кърмачета и деца до 5 г., но заболяването засяга всички възрасти. С висока възприемчивост и заразност. Всички те са свързани с определен сезон, но през последните 2-3 години се отчита завишаване броя на спорадични случаи през цялата година. Това вероятно се дължи и на факта, че източник на заразата може да бъде и здравият заразоносител. След преболедуване не се изгражда траен имунен отговор.

Представителите на тази група гастроентерити имат много общи характеристики:

много устойчиви на външни условия;
източник на заразата - болни и здрави вирусоносители;
вирусите се излъчват много по-дълго време след отзвучаване на клиничната картина - 8-10-12 дни;
входна врата - устата;
кратък инкубационен период - от около 24 часа до 3-4 дни;
вирусите поселяват епитела на тънките черва, размножават се в чревните вили и предизвикват тяхното олющване;
с добра прогноза.
клинична картина: повишаване на температурата до 38-39°, болки в корема; повръщане, диария, която води до дехидратация. В една част от болните е налице и хрема, кашлица, оток на мекото небце, конюнктивит.

Диагнозата се поставя с вирусологични изследвания – доказване на вируса във фецес. Ранното откриване на вируса във фекална проба е важно за правилния избор на лечение, за предприемане на бързи мерки за ограничаване на броя на заболелите и за възпрепятстване на възникването на епидемии, особено в затворени колективи - домове, детски градини, училища.

В МДЛ "ЛИНА" се въведе нов комбиниран тест за качествено имунохроматографско доказване едновременно на 4 вида вируса, причиняващи инфекциозни гастроентерити - ротавирус, анденовирус, астровирус, норовирус. 

Изследването за вирусни гастроентерити се характеризира със следното:

Бърз метод – необходими са 1-2 часа
Използва се една фекална проба - количество колкото орех
Време за анализ - 30 мин.

Д-р Татяна Николова, вирусолог в МДЛ "ЛИНА"

Галерия
Коментари

Още от последните новини