Нощните заведения притеснени от фалит. Ще има ли нови мерки за бизнеса?

Нощните заведения притеснени от фалит. Ще има ли нови мерки за бизнеса? - E-Burgas.com

Фалит на нощните заведения и нови трудности за ресторанти, прогнозират от Асоциацията на заведенията предаде "БНТ". Те поискаха подкрепа от държавата. От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат три нови мерки на правителството за запазване на работните места и спасяване на най-пострадалия бизнес.

Затварянето на нощните заведения и ограничаването на работното време на ресторантите унищожава сектора, без да е постигат здравен ефект, коментират от бранша.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: За 8 декември, доколкото знаем, всички къщи за гости, по-големи, всичко е пълно. Наети са и диджеи, изпълнители и т.н. Всички частни къщи около София или около курортите се дават под наем с тази цел. Загубата е за бизнеса, загуба и за здравната система, защото няма кой да контролира хората в тези къщи. Голям отрасъл от икономиката, заведенията - нощните, остават извън борда и за тях както виждате още се опитваме да измислим икономически мерки.

От Асоциацията на индустриалния капитал са предложили на държавата три мерки в подкрепа на най-застрашените отрасли. Те са в две посоки - осигуряване на доходи на работещите в тези сектори и гарантиране на ликвидност в самия бизнес.

Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал: На първо място разсрочване на данъчните и осигурителни задължения на тези фирми, защото когато не могат да работят, те не могат да си плащат задълженията към държавата. А тези задължения по принцип трупат лихви. Полезно е да бъде удължена мярката на БНБ за мораториум върху кредитните плащания, защото когато един бизнес е затворен, той не може да генерира приходи, които да покриват кредитните му плащания. Има още една мярка, която сме предложили - компенсиране от държавата натрупаните от предприятията загуби.

Мерките са обсъдени миналия петък с министъра на икономиката и със социалния министър. Очаква се отговорът на държавата.

Коментари

Още от последните новини