Нощ на театрите и в Бургас

Нощ на театрите и в Бургас - E-Burgas.com

Най – мащабното по своя обхват театрално събитие в България – „Нощ на театрите” идва в Бургас на 19 ноември. Морският град за втори път ще бъде част от международната платформа Европейска нощ на театрите, която вече 9 години се случва в редица европейски страни.

НОЩТА тази година ще се спусне в Бургас, заедно с артистите от Държавен куклен театър и Младежки експериментален театър към Национално училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”.

Театралният маратон стартира с  пиесата „Принцеса Квак” на режисьора Славчо Маленов. Публиката ще се потопи в един спектакъл – размисъл за любовта, която всяко човешко същество жадува. Заедно с  Принца и неговото любимо момиче ще премине през много изпитания , ще се срещне с Духа на морето, Водната бабичка, Вълната, Водовъртежа и Островчето. Участват актьорите Ася Симеонова, Александра Грънчарова, Неделина Роселинова, Алекс Анмахян, Диян Русев, и Делян Кьосев. Начало 11 часа в салона на Кукления театър.

Маратонът продължава в 16 часа в Залата на Музикалното училище с  пиесата „ПУК” по Валери Петров. В нея участват децата от Театралната студия към Свободната школа на Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”.

Една телефонна кабина на брега на морето…Лили, която си няма вълшебна пръчица, но си има харпунче…Ужаса на океана Хрили, който се римува с Лили и на когото тя е „почти, съвсем напълно безразлична”...  И огромна любов към живота, към децата, към приключенията, към приятелството е забъркал екипът на театралното представление с режисьор Христо Симеонов.

Премиерният спектакъл „Лудото хвърчило” от Борис Априлов е от 17 часа.  Това е една пиеса за Властта, която омагьосва всички които я докопат...И не могат да се спасят от лапите и , докато тя не ги отнесе, събори, подиграе или уплаши ... Една случка, на която сме свидетели ежедневно от години насам. Сценографията и костюмите са дело на учениците от класовете по Сценичен костюм с преподавател Ваня Забунова, режисьор е Христо Хр. Симеонов.

В Нощта на театрите ще бъде  открит и  Отдел „Театър” към Библиотеката на НУМСИ „проф. Панчо Владигеров”, като началото ще бъде поставено с над 50 заглавия от българската и световна драматургия. 

Любов, поезия, музика, нежност и красота са подготвили създателите на музикално-поетичния спектакъл „...на някаква уличка с няколко думички...”, който е с начало 19 часа.

Хитовия спектакъл „Има ли смисъл да утепваме мечка?”  от Панчо Панчев ще започне в 20 часа.

Една комедия  на режисьора Христо Хр. Симеонов , в която публиката ще разбере  какво е нужно, за да се прославиш – юначество или тапия?
На кого издигаме паметници и кой ще ни избави от разбойниците? А на въпросите „ Има ли смисъл, или нема?” и „Кога човек е жив, кога не е?” публиката сама  ще трябва да намери верните отговори.

В спектаклите на училището по изкуства,  зрителите ще се насладят на актьорските превъплъщения на  Стоян Величков, Ралица Николова, Мария Димитрова, Симеон Димов, Йордан Андонов, Мартин Йорданов, Христос Стаматиадис,  Теодор Каракачанов, Петър Дичков, Стефан Куманов, Тодор Тодоров, Стивън Митев, Богомила Цекова, Галя Димитрова, Вяра Алексиева, КсенияГребень, Йоана  Петрова, Кристина Станкова, Теодор Хараламбиев и Олга Дичева.

С реализирането на Нощ на театрите Бургас става един от 15-те града в България, които празнуват театъра по този атрактивен начин  и му дават възможност да се „отвори” към публиката и да привлече младите хора в театралните зали.

Градовете се превръщат в "сцени" и за няколко часа животът придобива други измерения и се насища с особен артистичен смисъл.

Програма Нощ на театрите -  19.11. 2016 – Бургас

11часа – Принцеса Квак - Държавен Куклен театър 

16 часа – ПУК – Зала Музикално училище

17 часа – Лудото хвърчило – Зала Музикално училище

18 часа – Откриване Отдел ”Театър” – библиотека Национално училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”

19 часа – „...на някаква уличка с няколко думички...”- Зала Музикално училище

20 часа – Има ли смисъл да утепваме мечка?” – Зала Музикално училище

Коментари

Още от последните новини