"Норма" с гръцки диригент на бургаска сцена в петък

Маестро Георгиос Балацинос, последният носител на наградата от Букурещкия международен конкурс за диригенти, ще застане в петък пред оркестъра на Държавна опера – Бургас за продукцията на „Норма“ на Винченцо Белини. Маестро Балацинос е в Бургас в момент, в който се завръща и на гръцка сцена с Националната опера на Гърция за две продукции, едната от които също е „Норма“ и е включена в рамките на Атинския фестивал. В спектакъла, който ще се състои на 29 март от 19 ч. в зала Опера, ще видим и варненското сопрано Линка Стоянова, позната на бургазлии от превъплъщението й миналата година като Флория Тоска, на която ще партнират Даниела Дякова и Борис Луков.

Георгиос Балацинос е носител на няколко международни награди в конкурси за диригенти. Освен наградата от Букурещ през 2018 г. той е призьор и на Международния концертен конкурс за млади диригенти в Берлин за 2016 г., Международния конкурс за диригенти „Джанкарло Факинети“ в Италия през 2018 г., отличен е и в няколко международни конкурса за диригенти. Този сезон ще бъде и дебютът му с Полския радио-симфоничен оркестър, Филхармоничният оркестър на Бакау – Румъния и др.

Линка Стоянова, която ще гостува в ролята на самата Норма, е солист на Държавна опера – Варна. Позната е от постановки на Старозагорската опера, а с екипите на Националната опера – София и Пловдивската опера е гастролирала в театри в Германия, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Португалия, Испания, Норвегия и САЩ. В репертоара й влизат роли като Тоска, Мими от „Бохеми“, Чо Чо Сан от „Мадам Бътерфлай“, Аида, Дездемона от „Отело“, Донна Ана от „Дон Жуан“ и др.

 

Коментари

Още от последните новини