Нито един продукт не е поевтинял след намаляването на ДДС

Нито един продукт не е поевтинял след намаляването на ДДС - E-Burgas.com

Бюджетната комисия организира публична дискусия за 5 проекта за промени в ЗДДС. Някои предложения са свързани с въвеждането на нови диференцирани ставки, а други предвиждат повишаване на задължителния праг за регистрация по ЗДДС, който в момента е 50 000 лв.

Министерството на финансите и НАП са категорично против въвеждането на нови редуцирани ставки (такова е предложението на ИТН за намаляване на ДДС за търговия с плодове и зеленчуци на 9%). Мотивът им е, че Европейският съюз върви към уеднаквяване на данъчното облагане, като до 2030 г. всички редуцирани ставки трябва да са изчезнали. Когато един бранш се пребори за това да бъде облагодетелстван от диференцирани ставки, това създава усещане в другите браншове, че те се пренебрегнати.

Текстът на ИТН е прекалено общ, защото не описва дали става въпрос за търговия със сурова непреработена продукция, или за преработени и консервирани продукти. Може да е и за двете, но никъде не го пише. Това намаляване на ДДС за този бранш реално няма как да мине без текстовете да се прецезират. Това заяви Валентина Василева, данъчен консултант, "Глобал Такс", в ефира на “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Редуцираните ставки са въпрос на политическа воля.", убедена е тя.

Василева заяви, че до момента намаляването на ДДС ставката не е довело да падането на цената на нито един продукт. Тя подчерта, че ако има политическа воля, определени браншове мога да бъдат облагодетелствани от по-ниска става, но това не води до съществени промени за потребителите.

“На обществената дискусия не бяха представени анализи за спада в постъпленията от ДДС, нито пък стана ясно какво ще получат крайните потребители от това действие.”

Данъчният консултант обясни, че тези разговори са все още на много начално ниво, като най-вероятно ще продължат в следващия парламент. В момента тече процедура по актуализиране на бюджет 2021, което значи, че няма яснота на какъв етап е бюджетът за 2022 г. А редуцираните ставки ще важат в бюджета за следващата година. Няма информация и как ще се подходи за другите продукти и услуги, чиито ДДС ставки са намалени - ресторанти, фитнеси, бебешки пелени и храни. По тези теми единственият консесус между парламентарните групи е временната редуцирана ставка за книгите да остане постоянно.


 


 

Коментари

Още от последните новини