Николов призна: Преди 4 години искахме да бутаме Магазия 1

Николов призна: Преди 4 години искахме да бутаме Магазия 1 - E-Burgas.com

Идеята на Диян Димов пък била сградата да стане морски музей

Най-старият закрит склад Магазия 1 на територията на пристанище Бургас е трябвало да бъде съборен, а металната му конструкция нарязана на скрап. Това призна вчера кметът Димитър Николов на откриването на учебната година на филиала на НХА в Бургас, който  ще се помещава в обновената сграда на Магазията. 

"Преди 4 години с Диян Димов имахме една среща, като смятахме да режем товарания склад Магазия 1, тъй като за нас той бе негоден да се впише в новия дух и трансформация на тази част от пристанището. Решихме обаче да тръгнем по по-трудния път, който се оказа доста труден" заяви Николов. 

Изпълнителния директор на пристанището Диян Димов пък настоявал сградата да се превърне в морски музей.

"Наистина, търсехме артефакти от историята на порта... Разполагаме само със златния фонд на пристанището и картините на великите бургаски художници – Петко Задгорски, Дамян Заберски и др. Този златен фонд обаче вече намери своя дом. Днес тази зона се сдоби със своето духовно сърце – Националната художествена академия”  заяви Димов.

В крайна сметка сградата бе реконструирана през 2016 година, като апълно бе запазена ценната нитована конструкция на покрива тип „Айфел”. Освен филиалът на НХА в нея се помещават няколко ресторанта, а освен това  там се обслужват и част пътниците, ползващи услугите на крайбрежното плаване.

Коментари

Още от последните новини