Николай Ангелов - Гари получи наградата "Млад художник" в Бургас

Николай Ангелов - Гари получи наградата

Николай Ангелов - Гари получи годишната награда "Млад художник", която носи името на знаковия бургаски творец Руси Стоянов, създал Грамофона на ул. "Богориди" и Кръста на връх "Шилото". Негов подгласник е Надя Пеовска.

Награждаването стана на 24 май, когато Дружеството на художниците в Бургас организира един от най-големите си форуми, посветен на българската писменост и култура. По този повод в залата им на главната улица беше открита празнична изложба.

*Николай Ангелов – Гари е роден на 13 ноември 1978 г. в Карлово. През 2003 г. завършва ВТУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” със специалност ,,Скулптура”, но работи основно в областта на живописта. От 2009 г. е член на Дружеството на бургаските художници и участва активно във всички изложби и събития на групата. Има 12 самостоятелни изложби във Варна, Бургас, Карлово, Пловдив и София и множество участия в сборни експозиции.

Николай Ангелов – Гари има три самостоятелни изложби в Арт Галерия Ларго – „Приказка” (2012), „Нов ден” (2013) и „Любовни пространства” (2014). През 2014 г. Гари печели Наградата на СБХ за млад художник на Националната изложба „Приятели на морето” в Бургас.

През март 2015 г. Николай Ангелов – Гари спечели Голямата награда „Златният Езоп” на XXII-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово 2015. Авторът работи и в областта на иконописта и е участвал в изписването на параклис “Св. Пантелеймон” в гр. Карлово (2003), на църквата “Рождество Богородично” в село Братово (2007) и на стенописи в Троянския манастир (2016). От 2012 г. е член на Българското иконографско сдружение. Живее и работи в Бургас.

Коментари

Още от последните новини