Немската гимназия в Бургас - домакин по проекта "Starring together in our film"

Немската гимназия в Бургас - домакин по проекта

От 10.09 до 16.09. 2017 Немската гимназия "Гьоте" в Бургас беше домакин по проекта "Starring together in our film" по програмата Еразъм+.

Ученици от Германия, Италия и Франция заедно с техните преподаватели бяха гости на възпитаниците на гимназията.

Проектът разглежда проблемите на миграцията и свързаните с това последици за страната и Европа. В тези дни младите хора дискутираха по въпросите на миграцията, като българският поглед е насочен към младите хора напускащи България и превръщащи се в мигранти по света.

Участниците в проекта искаха да научат мнението на гражданите и гостите на града ни по тези проблеми, проведоха интервюта, ролеви игри, имаха срещи с нотариус и брокери за да разберат, какви етнически групи се заселват в региона и придобиват собственост.

Гостите на гимназията се запознаха със забележителностите на красивия ни град и останаха запленени от атмосферата на Созопол и Несебър. В тези градове освен с  историята, те искаха да научат мнението на чуждите граждани по проблемите на миграцията и отношението им към чужденците в родните им страни.

Чрез дискусия участниците опредилиха задачите на всяка страна за следващата среща в Берлин. Всяка група има да подготви сценарии и да заснеме 5 мин. филм, като българските участници трябва да акцентуват върху  проблемите на младите българи в чужбина и защо последните са избрали тази съдба на мигранти. След това отделните филми от всяка страна ще бъдат сглобени в Берлин. Амбицията на учениците е да участват на международни фестивали с готовия продукт.

Въпреки дългите работни дни, настроението бе прекрасно, имаше много смях, танци и усмивки. Проектната седмица завърши с българско хоро, много приятелства и скъпи спомени.

Коментари

Още от последните новини