Немската гимназия открива първия паметник на Гьоте в България

Немската гимназия открива първия паметник на Гьоте в България - E-Burgas.com

Гимназия с преподаване на немски език "Гьоте" – Бургас открива паметник на своя патрон. Това ще стане утре от 15:00 часа,  в двора на училището (зад Спортен комплекс „Каменица Арена”). Това е първият монумент в България на известния писател и хуманист Йохан Волфганг фон Гьоте и пети в света, след градовете Залцбург, Виена, Рим, Франкфурт. Затова на откриването му ще присъстват представители на посолството на Германия у нас.

На откриването са поканени Михаел Хабенбахер – завеждащ учебния отдел в посолството, Виолета Илиева,  началник на Регионалния инспекторат по образование в Бургас, представители на Министерството на образованието, всички бивши директори на гимназията, родители, дарителите, с чиято помощ е изграден паметникът. Сред тях е и бургаската фирма „Лео-Бетонови изделия”, която е дарила плочките и бордюрите около бюста.

Идеята за паметник тръгва от ученици преди година. Те събират подписка с 648 имена и я носят при директора Надежда Радева с молба да я входира в Община Бургас, която да разреши строителството на монумента. Ентусиазмът  на децата да видят паметник на  патрона си  е толкова голям, че дванадесетокласниците започват да се снимат пред него  още докато се строи.

„Училището подкрепя кандидатурата  на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година. Надяваме се  откриване на паметник на човек, дал толкова много на културата, да допринесе за тази идея”, каза Надежда Радева –директор на  ГПНЕ "Гьоте".

Паметникът е построен изцяло с дарителски средства, затова г-жа Радева благодари на всички, които са помогнали за реализацията му. Сред тях са  Георги Ангелов – творецът, изработил паметника, Васил Димитров – строителен инженер, който е изготвил идейния проект, Илия Михов  от училищното настоятелство – координатор на проекта.  Също немска фирма, която е помогнала за оформяне на зеленината около монумента, а самият паметник е изграден от фирма „Гларус”.

Коментари