Немска компания инвестира 1 млрд. евро у нас

Немска компания инвестира 1 млрд. евро у нас - E-Burgas.com

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов заяви в предаването “Лице в лице", че в България ще има много големи инвестиции.

"До две-три седмици се очаква да подпишем меморандум за разбирателство с първия голям германски инвеститор (Германската енергийна компания Profine Energy GmbH - б.р.). Това би било най-голямата еднократна инвестиция у нас - над 1 млрд. евро в Северозападна България", каза той.

Стоянов подчерта, че инвестицията ще бъде за възобновяеми енергийни източници. По думите му има подобен интерес за инвестиции и от Франция, и от Китай.

“Почти всеки ден имам среща с инвеститори. Има недостиг на халета. Инвеститорите искат веднага да си преместят машините у нас. Ние сме пуснали запитвания до общините, за да видим къде има парцели, които биха могли да се използват”, каза Стоянов.

"Бележим нов голям успех по отношение на горивата. Намерението "Лукойл" да прехвърли цялата си дейност в България ще подпомогне икономиката ни. Изчисленията са, че догодина 700 млн. лева ще влязат в бюджета“.

Той уточни, че няма да е нужно деругацията за страната ни да се променя.

"Рафинерията има сериозни разходи. Безмислено е да работят, ако не могат да изнасят, защото ще са на голяма загуба. Има голяма част от продукцията на „Лукойл“, която не се продава в България, като авиационното гориво. Активите ѝ ще бъдат прехвърлени от 1 януари“, уточни той по повод новината, че "Лукойл" прехвърля цялата си дейност в България от януари 2023 г.

"По време на преговорите ние искахме да ги убедим в икономическата целесъобразност от това решение. Ние твърдо спазваме всички международни регламенти“, заяви също министър Стоянов.

"С решението да се изземват 33% от печалбата на предприятието, те ще постъпват във фонд и ще се използват за различни цели. Помощта за горива ще бъде разширена за транспорт на социално слаби хора“, обясни министърът на икономиката.

По думите на Стоянов електроенергията от възобновяемите енергийни източници ще стане една нова ниша, която ще се разработва. Към нея вече имало интерес от западноевропейски страни.

„Кризата от COVID показа, че трябва да се търсят решения по-близо до дома.Енергийната криза, породена от войната в Украйна е много сериозна. Ние сме обезпечени за зимата, докато други не са. Енергия има и ще има и то на добри цени. Затова компаниите искат да местят машини и да работят у нас“, обясни Никола Стоянов.

Имам надежда, че ще се състави правителство, каза още той.

Коментари

Още от последните новини