Неделчо Андреев: Мечтаем "Бургас Рън" да стане ежегоден фестивал с маратонско тичане

Неделчо Андреев: Мечтаем

"Най-трудно е да застанеш на старта, после всичко се нарежда"

Бургас ще изпрати лятото с новия си бегачески фестивал "Бургас Рън".  Площад „Тройката“ ще се превърне в притегателна точка за всички, които желаят да се включат в своеобразна туристическа обиколка на града, като се придвижат алтернативно – чрез бягане. Фестивалът е част от Европейската седмица на мобилността и ще се проведе на 16 септември. Всеки желаещ ще може да се регистрира за участие в една от трите дестинации - 1,5 км, 5 км или 10 км

Повече за бегаческия фестивал ни разказва неговият основен организатор Неделчо Андреев: 

 

Кога и как се роди идеята за фестивала "Бургас Рън"?

Всъщност в началото нямаше идея за фестивал. Ние сме група хора, които взимат участие в различни бегачески и триатлонски състезание из цяла България и чужбина. Никой от нас не е професионален атлет, напротив всички сме любилите на природата, бягането и бирата с приятели. В края на миналата година се събрахме и от дума на дума идеята започна да се заражда. Искахме да направим бягане в Бургас, само с една обиколка, в която да обиколим най-готините кътчета на града. Да дойдат бегачи от цяла България и да се забавляват докато тичат, защото и ние за това го правим да се забавляваме. Добре де, но само бягане не е достатъчно, нужно е да има музика, биричка и много хора. Тъй като събитието е под егидата на Европейската седмица на мобилносста ни хрумна, че можем да поканим и други „мобилни“ общности, музиканти, изложители и др.. Събирайки всички тези хора на едно място, бягането се превърна във фестивал.

Колко души участвате в организацията на събитието?

Основният екип е от 6 човека, но ни помагат и много други хора. Рамо до рамо с нас работят екипи от Община Бургас и ОИЦ – Бургас. Изключително сме щастливи, че всеки ден някои ни пита „Мога ли да помогна с нещо?“ или „Обади се като ти трябвам!“. Най-трудно е на старта на нещо ново, но сме по-спокойни, когато знаем, че не сме сами. В дните около "Бургас Рън" десетки доброволци ще се притекат на помощ за сбъдването на първия бегачески фестивал в Бургас.

Има ли вече интерес към фестивала? 

Интерес има като много хора от Варна, Сливен и други силни бегачески градове ще дойдат специално за фестивала. Бургаските бегачи ще се включат много силно, както и всички общности ангажирани по един или друг начин с фестивала – скейтъри, ролести, артисти и др. „Тройката“ е най-централното място на града затова много ще се радваме и случайно преминаващите хора да се включат във "Бургас Рън".

В коя от трите дестинации да очакваме най-много бегачи? 

За момента най-много заявки имаме за дистанциите 5 и 10 км, но и на 1.5 км. за деца и родители с колички се записват все повече хора. "Бургас Рън" не е състезание, а начин да покажем как можем да се забавляваме и прекарваме време с приятели, придвижвайки се по различен начин, дали със собствените си крака или с помощта на алтернативно превозно средство. 

Какви са амбииците за развитието на фестивала през следващите години?

Идеята за "Бургас Рън" е да подтикне все повече хора да прекарват все по-активно ежедневието си, като покажем, че това всъщност е забавно, здравословно и дори пестящо време. Фестивалът е направен от общности за общности. На къде може да расте? Ами никой от нас не предполагаше до преди няколко месеца, че ще прави фестивал този сепмтеври, а по-нататък кой знае...след 5, 10км. защо не полумаратон (21 км.), и дори цяло маратонско тичане (42 км).

За кого е подходящ "Бургас Рън"? 

Не мисля, че ще сбъркам, ако кажа за всички. Подбрали сме дистанциите така, че да са достъпни за хора от всички възрасти и нива на подготовка или дори с липса на такава. Разбира се, на които не му се тича може да дойде, за да пробва някой трик на скейт или да покара алтернативните средства за придвижване на нашите изложители. Или просто да си постои с нас на центъра, да се любува на демонстрациите и музиката с биричка в ръка.

Какво бихте казали на хората, които се притесняват да участват или мислят, че трасетата не са им по силите?

Бих казал, че абсолютно ги разбирам. В момента, който застанете до стотици хора преди началото на бягането, всички съмнение изчезват. Огледайте се - всеки е почнал от някъде. 1км, 3км и т.н, а много хора имат или са имали същите опасания като вас. Елате и пробвайте! Кой знае - може бягането да се превърне във вашия начин за придвижване, развлечение, здраве. Познавам много хора, чийто живот се промени коренно, след като се захванаха с тичане. Най-трудно е да застанеш на старта, после всичко се нарежда.

 

Сайтът e-Burgas.com е официален медиен партньор на "Бургас Рън"

Коментари

Още от последните новини