Не слагайте тези храни във фризера

Не слагайте тези храни във фризера - E-Burgas.com
Не слагайте тези храни във фризера
Независимо дали става въпрос за слагане на неподходящи храни в хладилника или пък микровълновата, заблудите за приготвянето и съхранението им са широко разпространени. А резултатът: мухлясал лук, безвкусни домати, експлозии в кухнята и т.н. Фризерът също се отнася към тази група на недоразбрани кухненски пособия редом с хладилника и микровълновата. Да, наистина човек може да замрази почти всичко (и навярно всички бихме изхвърляли по-малко храна ако го правехме по-често). Някои продукти обаче са неузнаваеми след като са били замразени и размразени. С други думи, човек може да замрази каквото му скимне и да го използва замразено, но някои определени храни не са същите след като се размразят. Ето ви и 11 от тях.
  • Спанак, лапад, марули и т.н.
? Ако искате да запазите листните си зеленчуци свежи и вкусни, не ги слагайте във фризера. Съхранявайте ги измити и подсушени в хладилника, увити в домакинска хартия и в найлонова чанта.  
  • Мляко
Замразеното мляко става на бучки когато бъде размразено. Затова и не е препоръчително да го замразявате, ако възнамерявате в последствие да го пиете. За готвене обаче не е изключено и да свърши работа. Само трябва да го размразявате много бавно в хладилник, в продължение на ден или повече в зависимост от големината на опаковката.  
  • Пържена храна
За жалост, поставени във фризера пържените храни загубват всичката си хубава хрупкавина. Чудесната, добре изпържена панировка става мека, влажна и кашеста. Какъв е смисълът да ядеш пържено пиле, ако панировката не хрупа когато си отхапваш? Има ли нещо по-гадно от мокри пържени картофи? Макар и някои пържени храни да могат да бъдат върнати към живот като се натикат в гореща фурна, докато го направите мазнината вече ще се е пропила в храната. Като цяло, препоръката ни е да не се опитвате да съхранявате пържени храни.  
  • Яйца с черупките
Нали знаете, че течностите се разширяват, когато преминат в твърдо агрегатно състояние (и че съответно този факт трябва да се взима предвид когато се съхраняват течности във фризера като се остави достатъчно място в опаковката)? Същото се отнася и за яйцата. Течността вътре ще замръзне, ще се разшири и ще пукне черпуката. В най-лошия случай, целият ви фризер ще смърди на гнилоч, а в най-добрия ще имате неизползваеми яйца.  
  • Сурови плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците с голямо съдържание на вода се заледяват напълно и просто не се размразяват добре. Вместо да се върнат към предишното си сочно състояние, те стават меки и прогизнали.  
  • Заквасена сметана
Когато заквасената сметана бъде замразена тя се пресича. Можете да я разбъркате и да я използвате за готвене, но в никакъв случай не и да я ядете направо след като е била размразена.  
  • Хрупкав топинг от трохи
Хрупкавият топинг от трохи използван за запеканки, класически макарони със сирене и някои пайове, подобно на панировката на пържените храни, става мека и влажна. А когато целият смисъл от един такъв топинг е да се придаде хрупкавина и специфична текстура на ястието, по-добре не рискувайте да го слагате във фризера. Ако е толкова наложително, можете да размразите запеканката и да добавете топинга след това.  
  • Йогурт
В случая не става въпрос за замразен йогурт, а за най-обикновен йогурт, който е бил замразен. Навярно звучи малко объркващо, но схващате идеята. Във фризера текстурата на йогурта се изменя, без значение дали е гръцки или пък някакъв друг. Крайният резултат няма да е като замразеният йогурт, който стана толкова популярен в САЩ през последните години. Крайният резултат ще е нещо, което не става за ядене. Подобно на заквасената сметана, йогуртът се пресича във фризера. Става за готвене, но не е особено приятен сам по себе си.  
  • Картофи
Заради високото съдържание на вода в картофите, кристали лед се образуват върху тях когато ги оставите във фризера. Когато пък ги размразите, картофите вече са меки и кашести. Най-добре е да бъдат съхранявани на сухо и хладно място и ако е абсолютно наложително да ги замразявате, по-добре се опитайте първо да ги сготвите – може пак да са леко кашести като ги размразите, но в зависимост от това как изберете да ги сготвите има доста по-голям шанс да се получи нещо, което в крайна сметка става за ядене.
  • Сирена
Предвид дългия срок на годност на сирената в хладилника, реално няма смисъл да се съхранява във фризера. Там твърдите сирена стават трошливи и брашнени, а влагата в меките кристализира и изменя текстурата на самото сирене. Сирената (или поне хубавите такива) са деликатна работа и е по-добре да не ги държите във фризера.     
  • Белтъци на сняг
Белтъците на сняг отделят течност и губят своята пухкавост веднъж поставени във фризера. Това би могло напълно да съсипе вашата торта, което си е своего рода престъпление.   Източник: Информационен сайт FBR
Коментари

Още от последните новини