Не посягайте към антибиотиците при вирусна инфекция

Не посягайте към антибиотиците при вирусна инфекция - E-Burgas.com

При започнала грипна епидемия няма значение дали навън е топло или студено

В никакъв случай не посягайте към антибиотиците при вирусна инфекция. Това заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV по повод задаващата се грипна епидемия в цялата страна и броят на болните, който с всеки ден се увеличава.

"Много пъти сме го повтаряли, напълно неправилно решение в такъв случай да се взима антибиотик. При чиста вирусна инфекция той е напълно излишен, да не кажа вреден, тъй като по този начин засилваме антибиотичната си резистентност. Разбирам желанието за профилактика, но ако няма бактериална инфекция, антибиотикът няма да помогне." заяви д-р Ангел Кунчев.

Той посъветва хората да ограничат максимално контактите си и да спазват добра лична хигиена. Грипните вируси са устойчиви по няколко часа и могат да попаднат в устата ви или очите ви, след като сте докоснали заразена повърхност. Трябва да поддържате и добро състояние на организма, правилно хранене и проветряване на помещенията. 

Според д-р Ангел Кунчев ремето има влияние, но то е минимално. При започнала грипна епидемия каквито и да са температурите навън, тя ще продължи. Прогнозите са, че до края на януари бройката на болните в цялата страна ще се увеличи и в още много области ще бъде обявена грипна епидемия. 

 

Коментари

Още от последните новини