Най-пострадалата българка от атентата в Сарафово говори пред съда

Най-пострадалата българка от атентата в Сарафово говори пред съда - E-Burgas.com

Най-пострадалата при атентата на Летище Сарофово българка даде показания в съда. Данка Иванова е работила като екскурзовод и във фаталния ден е посрещнала туристи от Тел Авив, които е трябвало да се возят на взривения автобус. Иванова е била на метри от експлозията. Спасява се, но има редица наранявания, а лекуването им продължава и до днес, предава Нова Тв. 

"Около 16:30 ч. в деня на атентата отидохме на летището в Сарофово, за да посрещнем туристите от полета от Тел Авив. Трябваше да посрещаме четири автобуса", разказа.

По онова време 58-годишната Данка работила като екскурзовод към фирма "Отана". Тя и нейните колеги посрещали туристи от Израел, които трябвало да бъдат настанени в различни хотели. 

"Трябваше да посрещна туристи за хотел "Глобус". Почти всички се бяха качили, имаше само няколко пушачи до предната врата на автобуса. От двете страни на автобуса останаха още няколко души, които качваха последните куфари с багаж. Казах им да се качват. Потърсих и шофьора. До този момент си спомням. Когато се съвзех, бях на земята", добави потърпевшата.

Мустафа Кьосов е шофьорът на автобуса, който трябвало да отведе израелските туристи до хотел "Отана" заедно с екскурзоводката Данка. 

"На едното тъпанче са правили пластика. В онзи ден посрещаше 47 души по списък. Данка работи като екскурзовод от 2002 година", разказа той. 

Взривната вълна нанесла много сериозни рани по тялото на Данка - тя е била с охлузвания отпред, а в лявото й бедро се забило стъкло. Стъкла имало и по други части на тялото. Най-много обаче пострадали ушите на екскурзоводката. От силния тътен се спукали и двете й тъпанчета. 

"До края на септември бях в болнични. Възстановяването на слуха ми отне около година. Досега се занимавам с възстановяването на лявото рамо, на което съм се "приземила", добави екскурзоводката Данка.

Освен раните по тялото и дългото възстановяване, Данка се сблъскала и с упреците на хората. 

"В болницата две от туристките ме сочеха с пръст и ми казваха, че аз съм виновна", спомня си тя.

Данка Иванова не помни да е виждала атентатора на летището, но от записите, които е видяла по телевизията, е разбрала, че се е намирала на метри от него. 

В специализирания съд днес се разпитват и още свидетели - всички работили на Летище Сарафово.

Припомняме, че бомбата отне живота на българския шофьор Мустафа Кьосов и на петима изрелски граждани. 35 души пък бяха ранените. А подсъдимите са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, които все още се издирват от Интерпол.

Обвинението смята, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни, който също загина при взрива.

Коментари

Още от последните новини