Най-голямата лаборатория в Бургас и Бургаска област отбелязва 20 години, обявява февруари за месец на кръвните групи

Най-голямата лаборатория в Бургас и Бургаска област отбелязва 20 години, обявява февруари за месец на кръвните групи  - E-Burgas.com

Екипът на лаборатория „ЛИНА” започва отброяването до своя рожден ден, като всеки месец ще прави важни изследвания по-достъпни за пациентите

Екипът на лаборатория „ЛИНА” започна отброяването до своя 20-ти рожден ден, като  посвещава всеки месец до годишнината на различно изследване, за да го направи по-достъпно за пациентите. През февруари това е определянето на кръвна група и резус-фактор, което се извършва на половин цена от 10 лв. вместо стандартните 20 лв. Таксата манипулация е 2 лв. Актуалните изследвания ще бъдат обявявани всеки месец на сайта на лабораторията www.lina-bg.com, както и на официалната й фейсбук страница.

 „Oтбелязваме годишнината с тази инициатива, защото искаме да благодарим пациентите си за доверието през последните 20 години. За две десетилетия успяхме да обединим всички лабораторни специалности, да изградим голям и стабилен екип от опитни специалисти и да отворим врати в общо три области – Бургас, Варна и Ямбол. Едно от най-големите ни постижения е, че се превърнахме  в база за обучение на специализанти и лаборанти. За нас е мисия да предадем знанията си  и да задържим младите лекари в България”, заявява д-р Васил Костадинов, управител на лаборатория „ЛИНА”. Екипът  с усмивка споделя, че днес вече изследва не само децата, но и внуците на своите първи пациенти.

„ЛИНА” избраха да стартират инициативата с определяне на кръвна група, тъй като изследването е важно и е добре всеки човек да знае своята.

Изследването се извършва по кръвногрупови системи  АВО и Rh, като дава информация за кръвната група и и резус-фактора, който може да е положителен или отрицателен. Необходимо е при отиване в лабораторията, пациентът да носи валиден документ за самоличност – лична карта, международен паспорт или шофьорска книжка. Ако пациентът е непълнолетен,  задължително трябва да е придружен  от родител или настойник, който да представи личната  си карта и копие на акта за раждане на детето. За изследването се взема венозна кръв, като резултатът излиза от  един до три работни дни.  На място, в лабораторията, пациентът получава официален документ, който представлява фиш за имуно-хематологично изследване , с вписани кръвната група и резус-фактор. Фишът е подпечатан от лекаря, извършил изследването.

До края на февруари определянето на кръвна група и резус фактор в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол ще става на цена от 10лв. 

Коментари

Още от последните новини