National Geographic показа замръзналото бургаско море

National Geographic показа замръзналото бургаско море - E-Burgas.com
Снимка Катя ПЕНЕВА

Информация зазамръзналото бургаско море, за което e-burgas.com пръв съобщи, след като любопитното явление беше факт, е публикувана в статия в руското издание на National Geographic, озаглавена „В Болгарии впервые за 60 лет замерзло Черное море“. Автор на материала е Анастасия Баринова. Много руски медии информираха за явлението, позовавайки се на данните от материала в National Geographic.

За първи път от 63 г. Черно море замръзна в района на популярния курортен град Бургас, съобщава руския информационен сайт КиевПравда. Това е най-студения период за България в последните сто години, казва се още в публикацията.

В някои райони на страната температурите паднаха до - 29°, съобщава още изданието, позовавайки се на National Geographic.

"За миналият век акваторията на Черно маре в този регион е замръзвало само три пъти. За първи път от 5 години замръзна и варненското езеро, където средната температура за януари е около +3 º, но тази зима тя падна до -11.

National Geographic е цитиран от множество руски и украински информационни агенции, сред които РБК-УкрайнаКиев ПравдаЛига НовостиMIGNEWSГордон и др. Кадри от морето в Бургас са показани и в новините на „Първи канал“ на руската национална телевизия.
Към статията в медията е прибавено и видеото на замръзналото море, заснето от бургаския журналист Тани Костадинов.

Коментари

Още от последните новини