Деница Вълкова: Нашето правосъдие изпреварва по бързина Италия, Франция и Румъния

Деница Вълкова: Нашето правосъдие изпреварва по бързина Италия, Франция и Румъния - E-Burgas.com

Българското правосъдие изпреварва страни като Румъния, Италия, Франция и Естония по бързина на постановените актове. Това каза по време на брифинг днес ръководителят на Апелативен съд - Бургас Деница Вълкова.

За първа година Апелативния съд в Бургас осъществява функции не само като въззивна инстанция, но и като съд по  възобновяване на наказателни и административни дела и да правораздава освен по наказателни, граждански и търговски дела , също и по административно наказателни  дела по ЗАНН.

В Апелативния съд в Бургас са постъпили общо за разглеждане 1066,  със 138 дела повече от предходната година, което  е увеличение с 15%. Има скок и при свършените дела с 15.22 % -1052 дела за 2015 , при 913 за 2014 г.  Със съдебен акт по същество са приключили 93.3% от свършените дела. В тримесечен срок са свършени 96 % от делата.

По показател срочност българското правосъдие се измерва с европейските стандарти,  но в много случаи правораздаването ни се извършва в далеч по-разумни срокове, заяви председателят на Апелативната инстанция. 

Съдия Вълкова се  позова на графичните сравнения за продължителността на съдебните процеси в областта на търговското и гражданското право, които са обявени на информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2015 г.

"От приложената там таблица  се вижда, че България е една от страните, на които отнема най-малко време решаването на граждански, търговски, административни и други дела. По този показател българското правосъдие изпреварва държави като Румъния, Италия, Германия, Франция, Естония. Съдилищата в Бургаския апелативен район традиционно са с по-висока срочност от колегите си от повечето  апелативни райони, обосновано можем да приемем, че съдиите от всички съдилища в апелативния район са допринесли за този положителен резултат", добави Вълкова.

Иначе в Апелативния съд в Бургас през 2015 г. са постъпили за разглеждане общо 1066 дела,  със 138 дела повече от предходната година, което представлява увеличение с 15%. С 15.22 % е увеличен броят на свършените дела -1052 дела за 2015, при 913 за 2014 г.  Със съдебен акт по същество са приключили 982 дела, което е 93.3%  от свършените дела.  В тримесечен срок са свършени 96 % от делата.

Съдилищата от Бургаския апелативен район са издали общо 174 броя разрешения за използване на специални разузнавателни средства срещу 153 лица. Най-малко искания за използване на СРС са постъпили през годината от Прокуратурата, а най-много от структурите на МВР.

Коментари

Още от последните новини