НАП спря 21 тона течен яйчен жълтък

НАП спря 21 тона течен яйчен жълтък - E-Burgas.com

НАП спря опит за продажба на 21 тона течен яйчен жълтък без сертификат.

При проверка на товарния камион, превозващ стоката, служителите на НАП са установили, че липсват документи за произхода и годността на жълтъка.Фискалните агенти са пломбирали камиона и са сигнализирали служители на Българската агенция по безопасност на храните чрез ГДБОП.

Заради липсата на сертификат, здравните инспектори са наложили възбрана на стоката. Въпреки че яйчният жълтък не попада в Списъка на стоки с висок фискален риск, звеното за фискален контрол в НАП следи движението на тази стока на територията на страната след оповестяването на случаи на заразени яйца в търговската мрежа в Западна Европа.

На 18 август Българската агенция по безопасност на храните съобщи за внесени партиди яйчен прах с фипронил и у нас. Втора опасна партида с яйчен прах беше засечена на 29 август.

Фипронилът (Fipronil) е инсектицид, който беше открит в яйца в търговската мрежа на редица държави от Западна Европа. Веществото е силно токсично и се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки.

От началото на 2017 г. фискалните агенти на НАП са извършили 201 000 проверки на транспортни средства, като на близо 64 000 са поставени технически средства за контрол.

В резултат на извършените контролни действия са наложени 1100 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.

Източник: dnes.bg


 

Коментари

Още от последните новини