Намериха пари за Немската болница, търсят кой да я превърне в библиотека

Намериха пари за Немската болница, търсят кой да я превърне в библиотека - E-Burgas.com

Ремонтът може да започне до няколко месеца и трябва да приключи за около една година

Дългоочакванатa реконструкция на сградата на бившата Немска болница в Бургас може да започне до няколко месеца. Финансирането най-после бе осигурено пари от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020. Прогнозната стойност на проекта е 6 736 809 без ДДС, а срокът за изпълнение е 380 дни. 

Изоставената от дълги години сграда трябва да се превърне в в културно – образователен център за съвременно изкуство и библиотека. В имота има две съществуващи сгради, които ще бъдат ремонтирани паралелно от един и същ изпълнител. В момента и  двете постройки са в лошо състояние, не се ползват и части от инсталациите липсват.

За реконструкцията вече има избран проект на студио "Дизарх", който бе представен пред бургазлии преди няколко години. Ремонтът обаче се отложи, тъй като община Бургас търсеше финансиране за изпълнението му. Идеята е в сградата да бъде събран целия фонд на библиотеката в Бургас, който в момента е пръснат на няколко места. Новият образователен център обаче ще изпълнява и други функции, като в него ще могат да се провеждат изложби, обучения и семинари на тема изкуство. 

Новата библиотека ще съхранява над 600 000 произведения на български и чуждестранни автори, а в центъра за съвременното изкуство ще представят временни и постоянни  експозиции.

Сградата на бившата "Немска болница" се намира в зона с публични функции с висока обществена значимост за града. Разположена е на около 100 м. от морето и от центъра на града. Имотът е с площ 2470 кв. м. На терена към момента има две монолитни сгради.

По-голямата монолитна триетажна сграда е построена през 1935 г. и функционира като училище до 1944 г. В края на Втората световна война се преустройва и се експлоатира като болница. След 1989 г. сградата остава държавна собственост, но използването й по предназначение е преустановено. Другата е двуетажна.

И двете сгради са в лошо състояние, не се ползват и части от инсталациите липсват.  След като е прехвърлен на Общината, теренът многократно е обезопасяван, тъй като в рушащите се и рискови сгради влизат бездомници и приключенски настроени ученици.

Новият проект предвижда красив атриум между библиотеката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство.

Отвореното пространство ще насочва посетителите в три посоки - към библиотеката, Центъра за съвременно изкуство и градината. При вечерни сбирки, концерти, този вход  ще може да бъде отворен, а чрез новопроектиран панорамен стъклен асансьор, посетителите ще  могат да ползват многофункционалната зала на третия етаж и откритата тераса.

С изглед към градината на второ ниво е предвидена тераса, следваща плавните извивки на амфитеатъра. На терасата ще има и кафене.

От север е проектиран втори вход, обслужващ библиотеката. Този вход ще служи за достъп до детския отдел на първия етаж, административния отдел на втория етаж и читалните на последния трети етаж. 

От юг е предвиден вход към подземен паркинг за 20 автомобила и 4 паркоместа на нивото на терена.

Благоприятното южно изложение на вътрешния двор позволява поддържането на богата растителност. Там ще се изгради и малък амфитеатър, където ще могат да се провеждат различни събития.

Коментари

Още от последните новини