Намаляват кражбите, убийствата и телефонните измами у нас

Намаляват кражбите, убийствата и телефонните измами у нас - E-Burgas.com

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР изнесоха данни, според които се бележи спад на кражбите, грабежите, телефонните измами, убийствата. Похвалиха се и с успешни операции и много задържани.

По линия на борбата с конвенционалната престъпност през 2020 г. в страната са проведени 1249 специализирани операции в 3090 населени места. В резултат са разкрити над 2306 престъпления и в качеството на обвиняеми са привлечени 1186 лица.

Телефонните измами през 2020 г. отбелязват спад от 77%. Мобилните оператори са отчели 29 049 позвънявания с цел телефонни измами спрямо 222 605 позвънявания за 2019 година. Има градове, в които през миналата година не са извършени никакви телефонни измами или е регистрирана само една.

„Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл! Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БНТ.

За периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни, замесени в престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества.

Коментари

Още от последните новини