Намалиха наполовина присъдата на Бабата

Намалиха наполовина присъдата на Бабата  - E-Burgas.com

Върховният касационен съд измени решение на Апелативен съд Бургас по делото срещу Георги Андонов –Бабата и намали постановената присъда за опит за убийство от 25 г. на 13 г. и 4 м.  лишаване от свобода.

Престъплението е станало през юли месец това лято, когато Андонов опита да убие 27-годишната Галина Гоергиева по особено жесток начин в парк "Славейков". Той нанесъл множество прободни рани с нож в тялото на жената. Тя оцеляла по чудо, благодарение единствено на своевременната медицинска помощ, която и е била оказана. Всичко това станало по време на отпуск, докато Андонов бил в отпуск от Сливенския затвор, където излежал 10 годишна присъда.  На посочената дата, когато е извършен опитът за убийство, той е бил в двудневен домашен отпуск.

С решение на Апелативен съд Бургас присъдата е изменена на 25 г. затвор.  Касационното производство във ВКС  е по жалба на подсъдимия  Георги Андонов.

Върховните съдии  не споделят извода на ОС Бургас и АС Бургас,  че за извършеното от Андонов престъпление следва да му бъде определено второто по тежест измежду трите вида алтернативни наказания, а именно - доживотен затвор. В мотивите за решението на ВКС се посочва, че то е твърде завишено. 

Според настоящия състав съществено е подценено обстоятелството, че все пак се касае за опит, при който макар и довършено деянието, не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици – смъртта на пострадалата. Действително само спешната оперативна интервенция, е единствената причина да не се достигне до най-трагичния резултат. Въпреки нанесените й над десет удара с нож, след шест дневен престой в реанимация, на единадесетия ден от постъпването в болничното заведение, е изписана единствено със загуба на слезката.

Становището на касационния състав е, че обществената опасност на извършеното деяние по своята тежест не надвишава обикновените случаи на опит за убийство. При определяне на наказанието предходните инстанции са приложили прекомерна по обем наказателна репресия спрямо подсъдимия, която не съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, както и на целите на наказанието. 
 

Коментари