Нагъл, по-нагъл, Йордан Цонев

Нагъл, по-нагъл, Йордан Цонев - E-Burgas.com
Йордан Цонев     Един от българите в ръководството на ДПС - Йордан Цонев, известен още с прякора Данчо Ментата, даде урок по наглост в сутрешния блок на Нова телевизия. Почиствайки с език остатъците от закуската в устата си и облизвайки се непрекъснато, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, се хвърли на амбразурата да защитава Делян Пеевски и не отговори на нито един въпрос, сързан с обществените съмнения около дейността на последния. 
Изключвайки фактът, че Пеевски от една година не е стъпвал в Народното събрание, което е негово задължение, той го оневини априори за всичко, в което е замесено неговото име. Нямало фирми, близки до Пеевски, същият нямал сметки или близки до него фирми в КТБ, не бил замесен в никакъв скандал с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, нямало конфликт на интереси, ДПС никога не била свързана с КТБ, нито с фирми, работили с КТБ, ДПС нямало нищо общо "с това нищо" - разбирай Василев.
Може и така да е, а може и да не е. Едно птиче от ДПС (разбирай от средите на магистратите) сподели тия дни, че не е лошо медиите да попитат Цонев и Пеевски дали имат нещо общо с фирма "Вили вист" ЕАД, която държи Транстрой - Бургас. Същата била обявена в несъстоятелност от КТБ, заради необслужване на кредити. И ние питаме, макар да знаем, че на такива въпроси хора като Пеевски и Цонев винаги отговарят: "Ама не, ама как може! Това е провокация! Ние сме декларирали надлежно всичко, което притежаваме." Аз лично им вярвам. Защото не може да лъжат и хората да ги избират отново и отново за техни народни представители. Освен това, както е известно, повечето политици не са свързани пряко с бизнеси и фирми за печелене на поръчки и европари, това става чрез подставени лица, финансисти и юристи, за да е всичко по закон. 

Оттам насетне, пред смаяния поглед на водещия Виктор Николаев, Цонев обвини КТБ в криминални престъпления и заяви, че Цветан Василев ще бъде съден. Заяви също, че в КТБ са извършени криминални престъпления. Прокурорите още не знаят, но Цонев знае! И не е въпросът само за КТБ и Цветан Василев, а по принцип. Никой няма право да издава присъди и да опрделя деяния като престъпления, освен съда. Цонев над съда ли е, драги магистрати? Ако е така - кажете, та да знаем към кого да се обръщаме за справедливост, възмездие и наказание.

Едновременно с това депутатът бе категоричен, че ДПС е конструктивна партия и ако има някакви проблеми, то те са в другите партии.

Каза също, че електоратът на БСП я е наказал, затова ДПС са променили своето отношение към правителството след изборите за европарламент.

Заяви също, че Делян Пеевски ще бъде депутат и в следващия парламент, ако местни структури издигнат кандидатурата му. Същото се отнасяло и за него самия. Не отрече, че това вече е сигурно.

Йордан Цонев има самочувствието на голям играч. В погледа му се чете решимост, заплаха и ... омраза. Последното чувство съпътстваше всички въпроси, които не му харесваха. Омразата е предназначена въобще към всички, които питат за Пеевски и не са влюбени в ДПС.

Цонев има основание да се държи по този начин, защото сме му го позволили ние, които се смятаме за част от гражданското общество. Проблемът не е в Ментата, а в нас. И в тези, които гласуват за него.

Давам си сметка, че депутатът ще се ядоса на това, че споменавам няколко пъти прякора му и ще потърси съвет от адвокати как да ме накаже за нахалството ми. Разполага и с други лостове, с които да упражни натиск върху мен и всички други, които си позволяват подобно "отношение". Арсеналът е познат и варира от фалиране на дейностите, с които се занимаваш, изпращане на целенасочени проверки и ревизии - до съвет/предупреждение чрез посредници за корекция на отношението или оплюване в определени медии. Тези хора не си поплюват. Виждал съм как се държат с активисти от местните структури и в регионите, откъдето са избрани. Жестовете и думите им силно наподобяват тези на Сталиновите любимци Ягода, Ежов, Олберг и др., които от негово име са колели и бесили в партията и извън нея. Страх и безпрекословно подчинение на икономическа основа. Ако слушкаш си добре, ако имаш собствено мнение - оставаш без работа и бизнес. Затова и българските турци нямат практическа възможност да издигнат за депутати хора от своите среди, а са принудени "от все сърце" да предлагат спуснатите им от центъра имена. Няма дори нужда от техни признания, че е така - то е видно и от самолет. Цонев може да вярва на това само ако някоя варненска "чафка му е изпила акъла", както казва народът.

Раздразнението Цонево си има обяснение. Сценарият, който се опита да реализира неговият аркадаш Пеевски спрямо КТБ и банковата система като цяло е на път да се спука като цирей. Заедно с гнойта обаче ще излязат наяве и доста факти за тайния бизнес на Пеевски и ДПС. Сценарият пък зацикли, защото срещна отпор от експерти и граждански структури. Първоначалният замисъл операция "кражба на банка" да приключи за седмица-две - рухна. Няма как да му харесва това на Цонев, калкото и манипулативно да цитира европейската позиция по въпроса. Затова и сипе обвинения, каквито, според закона, не би трябвало да си позволява. Става въпрос за открития призив към всички вложители да си изтеглят парите от КТБ, защото тя щяла да бъде фалирана. Ако имахме истинска, а не бутафорна прокуратура, Цонев вече щеше да дава обяснения за очевидното подбудителство.

Трябва да сме реалисти. Неприятно или не, Йордан Цонев има основание да се държи по този начин. Той и немуподобните наглеци са недосегаеми за правоохранителната и правораздавателната система у нас. Прокурори тях не ги разпитват, а изпълняват чинно всяка тяхна прищявка. Ето ви само един пример. В началото на май 2013 година по време на полицейска акция във Варна е разбита организация за купуване на гласове. От офиси и жилища са иззети списъци с около 50 000 имена на гласоподаватели. Фигурират и техните ЕГН-та. В списъците надлежно е отбелязано, на кои вече е платено и на кои предстои да се дават пари. Иззети са също над 200 000 лв. В грандиозната афера били замесени двама кандидат-депутати от ДПС. Вероятно е съвпадение, че самият Йордан Цонев е депутат от ДПС избран от избирателен район Варна. Не казвам, че той лично е организирал въпросното престъпление, но предполагам, че е подучул нещичко по този въпрос. Въпросът е, че оттам насетне събраните списъци, показания, свидетелства и доказателства по случая са прибрани някъде и никой не прави нищо повече, за да се разнищи случая. А той е знаков, защото ако съдът докаже, че ДПС не са купували хиляди гласове във Варнеско, значи движението е чисто и всички упреци към него са безпочвени. Но ако се окаже обратното - Цонев и компания би трябвало да отговарят пред Темида както всеки друг.

Цонев обаче не се безпокои от подобно развитие, защото просто няма никакво развитие. Да не би протестите, с които толкова се гордяхме, да поискаха отговор от магистратите за тези нагли погазвания на закона при купуване на гласове?

Ще кажете: протестите искат смяна на статуквато. Добре, ама за каква смяна ми говорите, когато типове като Цонев ни заявяват, че каквото й да правим, той и Пеевски пак ще са в парламента и отново те ще решават съдбините ни?! И 20 души да се самозапалят, сто селища да потънат под вода, хиляда доказателства да се приведат, че има заговор за банковата криза - виновни няма да има, а управлението ще се дирижира от хора като тези двамата.

И все пак. Не е лошо, докато си гукат сладко на по чашка ракийка, Цонев да попита Пеевски дали знае как се осигуряват моделки и манекенки за секс с баровци, например. Не казвам, че Пеевски се занимава с такъв бизнес, нито че Цонев има слабост към чуждото, опазил ме Господ, но от обща култура да го попита. И двамата са известни със своята интелигентност и диапазонът на обсъжданите теми вероятно е от Хайне и Моцарт до е хее... Що да не поговорят и за изкусителни курви, както и за един кадър в МВР, който осигурява "чадър" над този бинес, например. Ще им дам жокер: прякорът му е Г.за. Или за един икономически директор в една медия, известен като спец по тия въпроси. Той вече споделил тук-там някои пикантни детайли по темата. Нали ДПС беше инициатор преди време за приемане на закон за проституцията. И след като Делян Пеевски и Йордан Цонев бяха вносители на Закона за офшорките, защо същият тандем да не ни озари и с още една значима законодателна инициатива? Както се казва: кой, ако не вълка знае най-добре ползата от овцете...

И още нещо. Сталиновите любимци Ягода, Ежов, Олберг и др. са обвинени в предателство и ликвидирани физически по нареждане на техния бащица. Употребени, те вече са ненужни.

Освен това ние може и да не знаем кой пръсна черепа на Ахмед Емин, защо изчезнаха Христо Бисеров и Емел Етем, защо хора като Осман Октай, Касим Дал и Корман Исмаилов се отцепиха от ДПС и Доган, но Цонев със сигурност знае. Знае също, защо напусна СДС и бе приютен в ДПС. Едва ли е заради естетическите му вкусове при избора на очила.

Г-н Цонев сигурно е пророк, защото заяви в бъдеще време, че една банка ще бъде фалирана, а собственикът й съден за криминални деяния. Не е нужно да имаш подобни качества обаче, за да си направиш прост анализ и да предвидиш, че г-н Пеевски и г-н Цонев еин ден ще влизат  в прокуратурата, следствието и МВР по коренно различен начин от сегашните теманета и ибрикчийски вдъхновения. Защото и там не всички са корумпирани като един висш прокурор да речем.

Никое царство не е вечно, казвал Дарий (Великият цар), който е управлявал над 40 години...

В сградата на ЦРУ има надпис: "Които предадоха нашите - утре ще предадат вашите". Често цитирам тази мисъл, защото доста български политици се вместват в нея. Но те от това не се срамуват - гордеят се.

Огнян Стефанов

Фрогнюз

Коментари

Още от последните новини