Над 24 000 ученици прекрачиха училищния праг в Бургас

Над 24 000 ученици прекрачиха училищния праг в Бургас - E-Burgas.com

Първият учебен ден винаги е изпълнен с трепет и вълнение. Скъпи ученици, предстои ви изпълнена с предизвикателства учебна година. Нека тя Ви донесе много радост, успехи и нови приятелства. Уважавайте своите учители и не забравяйте, че всеки усвоен труден урок е крачка към сбъдването на вашите мечти. Родители, бъдете опора на своите деца! Нека сте здрави, а новата учебна 2023/2024 да бъде успешна! С това пожелание кметът Димитър Николов откри новата учебна година в ОУ „Георги Бенковски“. След това той посети и поздрави учениците, учителите и родителите за 15 септември в ДГ "Звездица Зорница", където откри обновена пешеходна пътека за безопасност на децата по нициативата е на фондация „Безопасни улици от Валя“, СУ „Константин Петканов“, СУ „Петко Росен“ и в ДГ „Делфин“.

Повече от 24 000 ученици от 1-ви до 12-ти клас прекрачиха прага на училищата в община Бургас. С 5 паралелки повече ще са първокласниците в бургаските училища през новата учебна година. Най-голям е броят им в училищата в Централна градска част. Една от новооткритите паралелки е в ОУ „Любен Каравелов“, нова паралелка има и в ОУ „Пейо К. Яворов“.

Три паралелки в първи клас са децата и в училището в кв. „Сарафово“. Две от новите паралелки ще бъдат приети в двете нови класни стаи, които бяха направени това лято в съществуващата сграда на училището, след решение на Общински съвет Бургас за отпускане на допълнителни средства. До края на тази година ще бъде завършен и новият корпус на училището в кв. „Сарафово“, след което ще започне неговото обзавеждане и оборудване.

Това лято бяха изградени още 4 нови спортни терена в СУ „Епископ Константин Преславски“, ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Любен Каравелов“ и НЕГ „Гьоте“, одобрени по програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища. С нов физкултурен салон започва учебната година Професионалната гимназия по туризъм.

За да отговори на нарастващия брой на децата и учениците в Бургас, привлечени от качественото образование и новата материална и учебна база, местната администрация строи всяка година нови детски градини и училища.

Съвсем скоро ще отвори врати новият, трети корпус на ДГ „Надежда“. Той е с капацитет за 100 деца. Една част от тях досега са се обучавали в помещения в 114 блок в „Меден рудник“. Така в комплекса вече няма да се обучават деца в жилищни сгради.

Община Бургас продължава изграждането на нов корпус на ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“ и има готовност за строителство още на: ново училище в кв. „Крайморие“, нов учебен корпус в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Георги Раковски“, както и участва в проекта за изграждане на нова сграда на Спортно училище „Юрий Гагарин“.

Галерия
Коментари

Още от последните новини