Над 200 ученици не се явиха на матура в Бургас днес

Над 200 ученици не се явиха на матура в Бургас днес - E-Burgas.com

2901 ученика са се явили на втория държавен зрелостен изпит, от заявилите 3119 желание за участие. Това каза началникът на РУО-Бургас Виолета Илиева за радио "Фокус". 

Най-голям брой зрелостници има за учебния предмет Биология и здравно образование – 1022, от които не са се явили 41 от тях. Следващите предпочитани учебен предмети са Английски-871, от тях не са се явили 5-ма,  Философски цикъл – 373. По думите на Илиева по всички учебни предмети има заявени желания като най-малко участници са по учебния предмет Физика и астрономия – 3.

„Важното за втория държавен зрелостен изпит е, че учениците от професионалните гимназии могат да предпочитат оценката от изпита за придобиване на професионална квалификация, т.е.  да бъде посочен като оценка за втори държавен зрелостен изпит“, каза още тя.

Виолета Илиева допълни още че, обикновено поддържат едно и също ниво на заявени ученици, тъй като випуските вървят с приблизително равен брой паралелки. Разликите се явяват от заявени желания за явяване на държавен зрелостен изпит на деца, които са завършили минали години. „Много по-голямата част са тези, които завършват в момента дневна форма на обучение, но има и друга група, които не са положили успешно държавен зрелостен изпит и се явяват през тази сесия“, добави още тя.

Коментари

Още от последните новини