Над 200 хиляди българи не знаят, че имат диабет

Над 200 хиляди българи не знаят, че имат диабет - E-Burgas.com

Твърде много хора в България не знаят, че са засегнати от диабет. общо 525 000 са диагностицираните със захарна болест у нас.Предполага се, че с тях броят им е около 800 000 души, съобщава "Монитор".

Това съобщи Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) по време на семинар по проблемите на диабета, който се провежда в Боровец. Половината от  диагностицираните не се лекуват адекватно, допълни Денев.

Един на всеки десет възрастни има диабет. 425 млн. души по света са с това заболяване, от тях 65 млн. живеят в Европа. Тези данни пък съобщи проф. Цветелина Танкова от Катедрата по ендокринология на Медицинския университет в София, позовавайки се на данни на Световната здравна организация. Тя припомни, че преди петнадесет години ООН прие резолюция за диабета, като световна здравна заплаха, макар заболяването да не е инфекциозно.  По прогнози на организацията се очаква след около 20 – 25 години броят на страдащите от него в света да се  увеличи с 50 млн. души, като се очаква в Европа броят им да нарастне с около 30 милиона.

525 000 са регистрираните с някаква форма на диабет в България, за които НЗОК плаща, но има и такива, които сами си осигуряват лечението. От него е засегнато около 8% от възрастното население. 1 106 500 деца в света са с диабет тип 1. Всяка шеста бременна жена има гестационен диабет, който излага на риск и майката, и плода. В състояние на предиабет страдат 352 млн. души по света, т.е. 7,3% от населението. Предиабета може да прогресира в диабет, в сърдечно-съдово състояние или други усложнения. Тези хора имат увреждания на очите, преживяват инсулти, засегнати са бъбреците им. Над 60% от хората с диабет имат артериална хипертония, 90 на сто от засегнатите от захарна болест са със затлъстяване.

 

Коментари

Още от последните новини