Над 20 четци потопиха Бургас в света на писаното слово в „Нощта на литературата“

Над 20 четци потопиха Бургас в света на писаното слово в „Нощта на литературата“ - E-Burgas.com

Талантливата поетеса Яна Вълчева, журналистът Слави Томов, художничката и преподавател Таня Стоянова, актьорът Стоян Памуков и ученици от Немската езикова гимназия потопиха четящите бургазлии в света на съвременна европейска литература. Мащабното четене от над 20 четци на различни възрасти и професии се случи по повод "Нощта на литературата", която България отбелязва за девета поредна година. Местата за четене бяха Новият клуб "Модерен театър", галерия "Георги Баев" и РБ "Пейо Яворов". По време на четенето в клуб "Модерен театър" към инициативата се присъединиха още писателката и общественик Елка Стоянова и писателят Николай Фенерски.

"Нощта на литературата" зае важно място в културния календар на Община Бургас и се превърна в неразделна част от него. Всяка година се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности - актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо.

Проектът е иницииран и се организира от чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната "Нощ на литературата" през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация "Детски книги".

Организатор на "Нощ на литературата "в Бургас е Община Бургас в партньорство с РБ "Пейо Яворов".

Успешната комбинация от необичайните за четене места, приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване и възможност да се запознаете с творчеството на съвременни европейски автори. Събитието показа колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите и на издателите.

Медийни партньори са: Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио, "Въпреки.com", "ЛИРА.БГ", "Литературен клуб", "Диаскоп" и NewsArt.

Основни партньори на Нощта на литературата 2020 са: Чешкият център, Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Британският съвет, Гьоте-институт, Датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолството на Ирландия, Институт Сервантес, Италианският културен институт, Полският институт, Институт Камойш, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, Посолството на Конфедерация Швейцария, Посолството на Швеция, фондация "Детски книги".

Коментари

Още от последните новини