Над 130 хиляди мигранти нахлули в Европа през Гърция, натискът към България е нисък

Над 130 хиляди мигранти нахлули в Европа през Гърция, натискът към България е нисък - E-Burgas.com
Снимка Георги Кожухаров, Дневник

Над 130 хил. мигранти са преминали от Турция на територията на ЕС, след като Анкара реши да отвори границите си за бежанците, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от БТА.

"До 9.15 часа тази сутрин (8.15 часа българско време) броят на бежанците, напуснали нашата страна през окръг Одрин, възлиза на 130 хиляди души", написа министърът в туитър.

Същевременно според източници на БНР от Гранична полиция има единични опити на малки групи да преминат границата с Турция и с Гърция, но те се предотвратяват от силите на жандармерията. Обстановката и по морските ни граници е спокойна.

"И днес по нашата граница имаме нула миграционен натиск", обяви по-рано днес премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Българските власти към момента не предоставят официална статистика за влезли мигранти.

Турция взе решение да отвори границите си за бежанците в нощта срещу 28 февруари след смъртта на 36 турски военни в северозападната сирийска провинция Идлиб. Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му вече няма нужда от шестте милиарда евро, които ЕС се ангажира да изплати заради сделката за мигрантите от 2016 г., и така отново постави под въпрос споразумението.

Коментари

Още от последните новини