Над 1 млн. лв. са дадени досега за източване на мазута от "Мопанг"

Над 1 млн. лв. са дадени досега за източване на мазута от

Извършени са 40% от дейностите по източване на нефтени продукти от потъналия през 1921 г. кораб „Мопанг". Това заяви изпълнителният директор на ИА „Морска администрация" к.д.п. Живко Петров пред журналисти във връзка с приключването на работата за този сезон. Той обяви още, че дейностите ще бъдат възобновени през пролетта при подходящи метеорологични условия.

Кап. Петров представи резултатите до този момент като посочи, че разплатените средства до сега са 687 405 лева, фактурираните са в размер на 1 098 000 лева, които възлизат на около 40 % от отпуснатия бюджет от 2,5 млн. лева.

По отношение на физическото изпълнение той обобщи, че до приключване на работите за сезона са източени 400 кубика нефтоводна смес като под вода е работено 24 дни, подготовката и мобилизацията на екипите преди фактическите дейности е била 5 дни. По първоначални разчети и по договор са предвидени 64 дена за цялостното източване на резервоарите.

„Веднага щом метеорологичните условия позволяват да бъдат подновени дейностите ще продължи източването, като усилията на екипите са насочени това да стане преди началото на активния туристически сезон 2019 г.", каза в заключение кап. Живко Петров.

На въпроси от журналисти дали на дъното на Черно море лежат още подобни кораби, той отговори, че има предположения за такива като за следващата година е планирано обследване на потъналия през Втората световна война кораб „Родина".

Кап. Петров уточни, че в цяла Европа има потънали кораби именно от този исторически период и те са предизвикателства за много държави, тъй като след 70-80 г. под вода започват да ерозират в голяма степен и създават предпоставки от ситуации като тази, която наблюдавахме при кораба „Мопанг".

Коментари

Още от последните новини