Националистите забравиха Дебелт

Националистите забравиха Дебелт - E-Burgas.com

debelt4

Странно поведение показаха обявяващите се за националисти и патриоти политици у нас покрай скандала в Дебелт с изнасиления от циганин петокласник. От кумова срама поне да бяха пуснали една декларация, осъждаща битовата ромска престъпност. Но такава не излезе нито от Патриотичния фронт, нито от Атака, на които циганите и турците са любима тема и върху тях градят основно политическите си послания към обществото. Оказа се, че тази мантра е само за изборите.

Вчера на протестното шествие в Дебелт срещу ромите не се появи нито един представител на националистическите партии. А бяха времена, когато за щяло и нещяло развяваха трибагреника. Със сигурност обаче, ако тази гадост беше станала преди изборите, и патриоти и атакисти биха се юрнали с мегафони и знамена към Дебелт да повдигат бойния дух. Не че на българите в селото са им нужни политици да им го вдигат.

Странно е поведението на двете партии. Да кажем, че Патриотимният фронт вече е част от управлението на страната и пази поведение пред толератния към малцинствата съюзник от ГЕРБ, но къде са хората на опозиционера Волен Сидеров, който има да наваксва изоставането си в проценти пред бившия си съратник Валери Симеонов. Оказа се, че за българския национализъм е по-приемливо да не си цапа ръцете с гнусна битовата ромска престъпност, а да се упражнява по глобални проблеми като "Южен поток", например. Двете партии заеха коренно противоположни позиции по този въпрос. За Валери Симеонов газопроводът е голям капан за България и развива тезата, че целта на Русия е да ни накара да й плащаме неустойки и само привидно се прави, че иска да го строи. За Сидеров пък тръбата е като слънцето и водата за нас и не дава лоша дума да се обели за Москва, даже зове да излизаме от ЕС и НАТО. Сега по-приемливо за националистите е да бранят българщината, бранейки Слави Бинев, гонейки Велизар Енчев или търсейки врага сред зам.министрите с турско име, отколкото там да се занимават с някакви си хорица в Дебелт. До местните избори догодина. Когато вероятно Симеонов отново ще развие тезата си за пращане на циганите в резервати подобно на индианците в САЩ. Много интересно дали я е споделил онзи ден с министъра направосъдието Христо Иванов, с който Патриотичния фронт имаше среща за престъпността, или се е посвенил да "кощунства" с такива екзотични предложения, които у нас обикновено излизат от извънпарламентарната опозиция, но не и от парламентарна, пък камо ли от подкрепяща вече управляващата партия.

Велко Тасев

Коментари

Още от последните новини