На училище вече до 18:30?

На училище вече до 18:30? - E-Burgas.com

Просветното ведомство обсъжда идеята да няма учебни часове след 18:30 ч заради безопасността на децата. Екип на "По света и у нас" провери имат ли готовност училищата в Благоевград да преминат към едносменен режим на обучение, какъвто се очаква да бъде въведен навсякъде след няколко години.
Ако краят на учебните занятия е в 18:30 ч, децата ще си тръгват от училище поне с час по-рано, когато все още не са толкова изморени, смятат експерти. Така те ще бъдат по-внимателни, когато пресичат улиците.
Родители подкрепят идеята, но смятат, че ще има объркване в програмата на извънкласните дейности.

Евелина Белемезова, родител: Дали било спорт, който евентуално е вечер, дали било занимания по български, математика, рисуване, те съответно за децата, които са втора смяна минават сутрин. Те са заплатени предварително в началото на годината, кой и как ще възстанови парите на родителите.

Едносменният режим, който изцяло ще сложи край на ученето до късно вечер и по тъмно през зимата, в големите градове няма как да бъде въведен скоро. Въпреки това, директори на училища с двусменен режим на обучение в Благоевград са готови да реагират адекватно и да приключват със 7-я час на учениците до 18:30 ч.

Милена Ковачева - директор на II ОУ "Димитър Благоев" - Благоевград: Наистина е много тъмно, когато свършва седмият час. Ние мисля, че сме свършили някои неща в тази посока, защото класните са си подали заявления и сме разрешили да бъдат изтеглени седмите часове, когато е час на класа като нулев час между двете смени.

Ивайло Златанов - началник на РУО - Благоевград: Има такава възможност да се преструктурира във всяко училище и да се приключва в по-ранен час. Учениците да се прибират по-рано, учениците да бъдат спокойни, родителите също.

За по-голяма безопасност, когато последният час свършва след 19 ч и е тъмно, някои директори са монтирали допълнителни лампи в района на училищата. Родители пък обясниха, че на раниците и дрехите на децата си са поставили светлоотразители.

Коментари

Още от последните новини