МЗ призова родителите да проверят дали децата им са имунизирани срещу морбили

МЗ призова родителите да проверят дали децата им са имунизирани срещу морбили - E-Burgas.com

Министерството на здравеопазването призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им, съобщи днес пресцентърът на ведомството.

През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на броя заболели от морбили (дребна шарка) в Гърция, в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния. Рискът от внос на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е реален и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас, посочват от здравното министерство. Навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите, допълват от там.

Какво е морбили?

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.

Как се предава?

Източник на зараза е само човекът, а фактор на предаване е въздухът. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
Припомняме, че през 2016 и 2017 г. обширна епидемия от морбили засегна европейския континент.

Колко са болните?

По данни на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм за периода от ноември 2016 г до ноември 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 държави на Европейския съюз. Най-засегнати от болестта са Румъния (5 605 заболели), Италия (4 973 случаи), Германия (952) и Гърция (922).

Броят на смъртните случаи на морбили през периода достигна 30, като 20 от са в Румъния. Най-висока заболяемост е отчетена при децата до 1 г. Морбили продължава да се разпространява в Европа, тъй като имунизационния обхват в много държави е под оптималния, а в 20 от държавите на ЕС е под препоръчителните 95%.

Морбили в България

В началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани или ненапълно имунизирани. В случай, че вирусът не бе срещнал мнозинство от редовно ваксинирани деца, ситуацията щеше да напомня в голяма степен на тази в съседни страни като Румъния и Гърция с хиляди заболели и смъртни случай сред засегнатите, коментират от Министерството на здравеопазването.

Ведомството обръща внимание, че морбили е силно заразно заболяване и ограничаването на разпространението му е трудно постижимо и изисква последователни действия. Това включва постоянен достъп до ваксините при личните лекари и работа на здравните служби и здравните медиатори сред ромските общности, които провеждат кампании за информиране на населението относно заболяването и начините за предпазване от него.

Благодарение на постигнатия през годините имунизационен обхват към момента рискът от епидемия от морбили в България остава нисък. Въпреки това МЗ е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването, посочват от министерството.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Още от последните новини