МВР редупреди: Не давайте пари поискани по телефона

МВР редупреди: Не давайте пари поискани по телефона - E-Burgas.com

Освен възрастни хора вече и децата се оказват жертви на телефонните измамници

При телефонно обаждане от непознат  номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки, препоръчват от Министерството на вътрешните работи.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами.

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. Не се доверявайте на непознати хора. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за роднина, изпаднал в беда.

Ако имате съмнение, че на телефона е близък човек, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.

В случай на обаждане, в което някой се представя за близък или роднина, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.

При опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно могат да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Освен възрастни хора вече и децата се оказват жертви на телефонните измамници. Няколко случаите, в които 9-10-годишни момичета и момчета дават пари, за да съдействат на фалшиви полицаи или да платят на несъществуващ лекар, който да спаси родителите и

Въпреки кампаниите на МВР хората продължават да дават пари на фалшиви лекари, полицаи и прокурори. Сумите присвоявани с такива измами в страната достигат стотици хиляди левове месечно.

Последният случай показва, че ако действаме бързо, измамниците могат да бъдат заловени.

Малко преди обяд в неделя, на домашния телефон на 67- годишна жена се обадил непознат. Той казал, че синът ѝ е блъснал с автомобила си човек и за да бъде оневинен, трябва да плати 11 000 лв. Непознатият определил и точното място на предаване на парите. В момента, когато жената тръгнала да носи сумата, се прибрал внукът ѝ, който сигнализирал полицията. В резултат извършителят бил задържан. Установена била самоличността му. Той е на 35 г., от София, с множество криминални регистрации за измами.

Коментари

Още от последните новини