Мръсен въздух в половин България, този път Бургас диша спокойно

Мръсен въздух в половин България, този път Бургас диша спокойно - E-Burgas.com

Измервателните станции на различни места в града показват "много добро", "добро" и "средно" ниво на ФПЧ 

Въздухът в 13 големи града на страната тази сутрин показва концентрация на фини прахови частици над допустимите среднодневни норми, показва справка на NOVA в Индекса на качеството на въздуха на Европейската комисия. Сред замърсените населени места преобладават тези в Северна България - Видин, Плевен, Ловеч, Русе, Добрич, Шумен и Горна Оряховица.

Проверка на e-Burgas обаче показа, че този път въздухът в Бургас е на сравнително добро ниво. Най-чист въздух тази сутрин дишат в "Меден рудник", където нивото на ФПЧ частици свети в зелено със статут "много добро". Станцията в комплекс "Славейков" пък показва, че нивото там е "добро", което е в съвсем леко отклонение от нормата. Традиционно най-замърсен е въздухът в квартал Долно Езерово, където през студентите  месеци се отопляват на твърдо гориво. Там отклонение има във ФПЧ до "средно" ниво. 
 
Най-големи концентрации на запрашаване има в София и Смолян, където превишенията са повече от два пъти над нормата. В София станция Павлово е отчела 138 микрограма на кубичен метър при норма 50.
 
Заради високите нива на замърсяване в София буферните паркинги ще са безплатни. Общината призовава всички, които имат възможност да оставят личните си коли и да ползват обществения транспорт.

Още днес в следобедните часове атмосферата ще се раздвижи със западен вятър, който ще се усили през нощта и утре.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Мръсен въздух в половин България, този път Бургас диша спокойно - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Мръсен въздух в половин България, този път Бургас диша спокойно - E-Burgas.com

Африка